Az európai paprikaszezon átmeneti időszaka: árak és kínálati változások

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 04. 04. 11:39

Az európai paprikaszezon most átmeneti időszakát éli, ahol a kínálati súlypont a holland termelőkről Spanyolországra helyeződik át. Ennek eredményeként mindkét termelő áruja jelen van a piacokon. A Budapest Nagybani Piacon azonban még nem jelent meg hazai kaliforniai paprika.

A 2024-es év március végén indult az európai paprikaszezon átmeneti időszakával, amikor a spanyol termékek helyett a holland paprikák kerülnek a fókuszba. Az import tételek ára ebben az időszakban jelentős csökkenést mutatott.

Március közepén a ZON árverési csarnokban például a piros kaliforniai paprika ára 1,75 euró/kg (690 Ft/kg) mélységekbe süllyedt, azonban a hónap végére már 2,4 euró/kg (945 Ft/kg) környékére emelkedett az átlagár. Ezzel szemben az idei szezon holland paprikái 2,6 euró/kg (1020 Ft/kg) körüli áron indultak, majd csökkentek március közepére, hogy a mostani szintre emelkedjenek – írja az Agrárszektor.

Tavaly ennél magasabb árszintekről indult a holland paprika ára (4 euró/kg vagyis 1570 Ft/kg), majd jelentős árcsökkenés után április elején újra emelkedett.

Az európai paprikaszezon átmeneti időszakában tehát jelentős árváltozások és kínálati változások figyelhetők meg. A spanyol és holland paprikák árai közötti különbségek és az import tételek árának csökkenése az árak alakulásában és a vásárlók számára elérhető termékek széles skálájában mutatkozik meg. A piac folyamatosan alakul, és a termelők és fogyasztók számára is folyamatosan változó lehetőségeket kínál.

Kapcsolódó cikkeink