Klímabarát szupermarketet nyitott a SPAR Austria Bécsben

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2024. 02. 06. 09:12

A SPAR Austria bécsi szupermarketében keletkező többlethőt energiává alakítják az épületben lévő lakások és egyéb létesítmények számára – közölte a vállalat.

A bécsi Vollbadgassen működő SPAR szupermarket egy orvosi rendelővel, egy idősek otthonával, egy óvodával és több mint 60 lakással egy épületben található.

A szupermarket kombinált hűtőrendszerrel felszerelt, amely a fagyasztó és a hűtőszekrényekhez használatos. Korábban a fel nem használt hőtöbbletet a tetőn lévő visszahűtő-rendszeren keresztül a környezetbe engedték, ahelyett, hogy újrahasznosították volna.

Az új megoldás lehetővé teszi, hogy a SPAR szupermarketben keletkező fel nem használt hőt a szupermarket fűtéséhez visszanyerjék és az az épületkomplexumban lévő más vállalkozások és lakások számára is energiát biztosít.

Ezenkívül az áruház világítását kizárólag LED-es fénycsíkokkal, LED-es spotlámpákkal biztosítják, és az üzlet reklámvilágítása is LED-alapú, ami a kereskedelmi forgalomban kapható fényforrásokhoz képest mintegy 60%-os villamosenergia-megtakarítást eredményez.

A 600 négyzetméteres, hentes- és csemege- és sajtpulttal, pékséggel, valamint friss sushit kínáló részleggel rendelkező üzlet körülbelül 10 000 terméket kínál. A vásárlók meleg ételeket, valamint friss szendvicseket, wrapeket és salátákat is vásárolhatnak elvitelre.

ESM

Kapcsolódó cikkeink