Kipipálva!

Szerző: Tisza Andrea Dátum: 2018. 11. 20. 11:56

Zoltai Anna
Vendéglátás és Étkeztetés
Felügyeleti Osztály
vezetője
NÉBIH

Az élelmiszer-vállalkozások által működtetendő önellenőrzési rendszerre vonatkozó követelményekről szóló 28/2017. (V. 30.) FM-rendelet megijesztette a szakma egy részét, de aki eddig is jogkövetően végezte napi feladatait, annak nem jelentett többletköltséget és -adminisztrációt a rendelet betartása – értékelt Zoltai Anna, a NÉBIH Vendéglátás és Étkeztetés Felügyeleti Osztályának vezetője. – Önellenőrzéshez tervet kell készíteni – kiváló módszer egy áttekintő táblázat. Fontos, hogy az adott létesítményben elérhető és a hatóság számára is hozzáférhető legyen, legalább egy évig.

Az önellenőrzés a kontroll leghatékonyabb módszere: állandó a jelenlét, és adott a termékre, tevékenységre jellemző minden információ, a lehetőség az időben elvégzett beavatkozásra.

A NÉBIH a nyertes-nyertes helyzet létrehozására törekszik, ahol kockázatelemzési rendszerébe be tudja építeni az önellenőrzési adatokat, ugyanakkor a vállalkozó számára is előny a transzparens működés, hiszen az adatokat szolgáltató ügyfelek kockázati besorolását is csökkentheti, és szolgáltatásai, illetve előállított termékei pozitív megítélését közvetítheti a vásárlók felé is. Ezzel a lehetőséggel ma nem egy közétkeztető vállalkozás él.

Magyarországon az élelmiszer-biztonság mellett fő hangsúlyt kapott a minőség, és a folyamatban első lépésben nem a vendéglátás, hanem a közétkeztetés érintett.

A minősítő rendszer érezhető hatása az élelmiszer-biztonság erősödése, az élelmiszer-eredetű megbetegedések számának csökkenése, a vállalkozók és lakosság élelmiszer-biztonsági tudásszintjének javulása. A rendszer nyitott, és fejlesztésekre, képzésekre ösztönzi az elmaradt vállalkozásokat.

A közétkeztetés az élelmiszerlánc vége! A hiba itt jelentkezik, de sokszor nem itt keletkezik! A közétkeztető egyre több garanciát vár el a beszállítójától – joggal!

A beszállítókkal szembeni követelmények jól definiálhatók. Garantált és igazolt legyen az élelmiszer-biztonsági és önellenőrzési rendszere, termékei nyomon követhetők legyenek, pontos kísérődokumentum (gyors és pontos termékvisszahívó rendszer), alkalmazzon megfelelő jelöléseket és termékspecifikációt, pontosan és biztonságosan szállítson, és lehetőleg ellenőrzött helyi, hazai, friss alapanyagot használjon. //

Kapcsolódó cikkeink