Kevesebb kenyér fogy

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 09. 29. 12:10

A kenyérfogyasztás Magyarországon csökkent, részben a COVID-19 járvány, a háború és az infláció miatt. A magyarok minőségibb pékáruk felé fordultak, különösen a kovásszal készült kenyerek iránt mutatott növekvő érdeklődés jellemző.

Csökkent a fogyasztás

Az idény hazai lisztújdonságait mutatták be a molnárok és pékek szezonzáró értekezletén. A legnagyobb újítások közé tartozik a szibériai rozsliszt és a kövön őrölt hajdinaliszt. Emellett kiemelték a kendermagos kenyeret, mely funkcionális élelmiszerként ismert az erőteljes beltartalmi értékek, különösen a magas vas- és magnéziumtartalom miatt. A szibériai rozsliszt vadon is megtalálható, és rostokban gazdag, valamint erősebb ízű, mint a hagyományos rozsliszt.

A hajdinaliszt kifejezetten gluténérzékenyeknek ajánlott, de cukorbetegek és inzulinrezisztenciával küzdők is fogyaszthatják. Emellett gazdag kálium- és magnéziumforrás. A magyar sütőipar jelenleg munkaerőhiánnyal küzd, és a bérköltségek is emelkedtek. Az energiaárak növekedése szintén nyomás alatt tartja az ágazatot. Bár korábban aggodalmak voltak a csődhullám miatt, ez még nem következett be, és a vállalkozások próbáltak gazdaságosabban működni.

A sütőiparban a bérek emelkedtek, de sok pék választja még mindig a külföldi munkavállalást a jobb fizetés reményében. A jelenlegi éves egy főre jutó kenyérfogyasztás 50-52 kilogramm, míg korábban 72 kilogramm volt.

Kapcsolódó cikkeink