Kelet-Európa a német export legbiztosabb felvevőpiaca

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2020. 05. 22. 11:10

A koronavírus-járvány okozta világgazdasági recesszió közepette Kelet-Európa bizonyult a német exportgazdaság stabil támaszának az Ost-Ausschuss, a Kelet-Európában tevékenykedő német vállalatok képviseleti szervezetének jelentése szerint – olvasható a vg.hu-n.

A német vállalatok kelet-európai exportja az első negyedévben éves bázison 1,7 százalékkal 58 milliárd euróra emelkedett, miközben a teljes német export a januártól márciusig terjedő időszakban 3,3 százalékkal csökkent az előző évihez képest.
Csak a lengyelországi német export egymilliárd euróval emelkedett, ami Olaszország és Nagy-Britannia megelőzésével az ötödik legnagyobb német kereskedelmi partnerország rangjára emelte a keleti szomszédot.

Áprilisra, a járványvédelmi korlátozások csúcspontjára vonatkozóan viszont már kelet-európai viszonylatban is „katasztrofális” adatokra számít Oliver Hermes, az Ost-Ausschuss elnöke.
„Még május is meglehetősen gyenge lesz” – tette hozzá, megjegyezve, hogy a normalizálódási folyamat azonban már minden partnerországban megindult, így napról napra javulnak a fellendülés esélyei.

„Egyre növekvő érdeklődést tapasztalunk a német egészségügyi berendezések iránt” – emelte ki, megjegyezve, hogy az általános gazdasági visszaesés közepette az olajárcsökkenés egy kisebbfajta konjunktúraprogrammal ér fel az energiaintenzív iparágakban. (vg.hu)