Tovább nő a kártyás fizetések aránya Németországban

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2024. 04. 18. 09:05

Az EHI Retail Institute adatai szerint a német kiskereskedelmi szektorban a kártyás fizetések összege most első alkalommal érte el a 300 milliárd eurót. A Girocard különösen népszerű a vásárlók körében.

– A koronavírus világjárvány idején tapasztalt jelentős részesedésnövekedés jelenleg még tovább bővül, még a világjárványt megelőző években tapasztaltaknál is nagyobb mértékben – mondta el Horst Rüter, az EHI igazgatótanácsi tagja és fizetési szakértője az idei, több mint 600 résztvevővel zajló bonni fizetési kongresszuson.

A német kiskereskedelmi szektorban (465-485 milliárd euró) az infláció miatt erőteljesen megnövekedett összforgalomból a készpénz-forgalom aránya 2023-ban az előző évhez képest újabb 2 százalékponttal, 35,5%-ra csökkent. A kasszáknál a vásárlók hozzávetőlegesen 172 milliárd euró értékben fizettek készpénzzel. A bankkártyával kiegyenlített vásárlások aránya 61,8%-ot tesz ki.

Ami a plasztikpénzt illeti, a kártyák egyértelműen az élen járnak. A teljes forgalomból 42,4%-os részesedéssel a Girocard jócskán megelőzi a hagyományos értelemben vett hitelkártyákat (8,6%) és azok új betéti változatait (4,1%).

A fenti információk a „Fizetési rendszerek a kiskereskedelemben 2024” című tanulmányból származnak, amely június végén jelenik meg. A felmérés 422 vállalat bevonásával zajlik, amelyek 35 ágazat mintegy 100 000 vállalkozását képezik le a mintában.

Lebensmittelpraxis

Kapcsolódó cikkeink