Jövő tavasszal indul az azonnali fizetés Magyarországon

Szerző: Tisza Andrea Dátum: 2019. 09. 16. 12:10

Egyre többször esik szó arról, hogy a most zajló, digitális pénzügyi transzformáció és azon belül is a jövőre érkező azonnali fizetés a kereskedelem és az e-kereskedelem szempontjából is fontos, új lehetőségeket hozhat magával. Mit jelent valójában az azonnali fizetés, és mit kell tudnunk az új fizetési szolgáltatásokról?

Németh Monika
ügyvezető
FinTech Group Kft.
és Azonnali Fizetés
Szolgáltató Centrum

Az MNB rendelkezése értelmében 2020. március 2. napjától minden hazai banknak a belföldi, egyedi 10 millió forint alatti átutalásokat az év minden napján a nap 24 órájában 5 másodperc alatt kell eljuttatnia a feladótól a címzett bankszámlájára úgy, hogy az azonnal felhasználható legyen. Az azonnali fizetés bevezetésével a közműszámlák vagy a vásárlás összege a számlán, a weben vagy a mobilalkalmazásban megjelenő QR-kód lefotózásával is kifizethető lesz. A sárga csekket a mobilunkra küldött fizetési kérelem válthatja fel, a webshopban a bankkártya helyett pedig az azonnali fizetést is választhatjuk majd.

Mobilszámmal, adószámmal is fizethetünk

Nem kell többé az anakronisztikus, 24 számból álló számsorozattal (bankszámlaszámmal) bíbelődnünk, kikeresgélnünk, megjegyeznünk. Hamarosan a szerződésekbe is bátran beírhatjuk a bankszámlaszám helyére a mobilszámunkat. Telefonszámunkkal, e-mail címünkkel és egyszer majd talán a gépkocsink rendszámával is fizethetünk (pl. gépjármű-felelősségbiztosításunkat) vagy tartozásunkat kiegyenlíthetjük a barátainknak a mobilszámukra utalással.

Az MNB az azonnali fizetési rendszer kiépítése mellett elrendelte hiteles központi adatbázis létrehozását is, amiben a bankok a bankszámlaszámokat a felhasználó által megadott másodlagos azonosítókkal, mobiltelefonszámmal, adóazonosító jellel, adószámmal vagy elektronikus levelezési címmel párosítja.

A szabályozás értelmében a másodlagos számlaazonosítók és a hozzá tartozó adatok (pl. bankszámlaszám) tárolását, valós idejű kezelését a GIRO Zrt., a másodlagos számlaazonosítók regisztrációját, törlését, lekérdezését és frissen tartását pedig a bankok biztosítják.

Fizetési kérelem: a sárga csekk digitális utódja

A fizetési kérelem segítségével a szolgáltatók, a kereskedők ügyfeleiknek kényelmesebb és egyszerűbb számlafizetést biztosíthatnak. Nem kell kikeresni az e-mailek között a számlaemlékeztetőt, nem kell többé átbogarászni a szolgáltató nehézkes és bonyolult honlapját, hogy befizethessük a számlánkat. A jövőben mindezt egyetlen gombnyomással megtehetjük a netbankunkon, a mobilbankunkon vagy akár a szolgáltatónk digitális csatornáin keresztül. //

Kapcsolódó cikkeink