Jobb idők!
A Jénai Egyetem egy még a COVID előtti időszakban készült tanulmánya szerint a vendégek este kedvesebbek a személyzettel, mint napközben, már ha a nagyobb borravalók mértékéből erre lehet következtetni. A projekt során azt is vizsgálták, mit kell tennie a személyzetnek, ha a borravaló mértékét kissé fel akarja tornászni, és mi az, amit érdemes elkerülnie. A különféle periódusokat összehasonlítva megállapították, hogy a vendégek a szabadságuk alatt a legbőkezűbbek – különösen erős időszak a karácsony –, a legbőkezűbb óra pedig este tizenegykor kezdődik meg. A borravaló éjjel aktív igazán, mértéke pénteken, szombaton, illetve ünnepnapokon a legmagasabb, a hét eleji hétköznapokon pedig a legsoványabb. A legkorábban érkező, illetve a legtovább maradó vendégek a legfukarabbak. A jatt mértéke függ a vendégek kedvétől is: a jókedvű társaságok átlagosan kétszer annyi pénzt hagynak a személyzetnek, mint mások. A férfi vendégek a női személyzetnek magasabb borravalót adnak, mint a férfi pincéreknek, míg a hölgyvendégek éppen őket részesítik előnyben. //
Kapcsolódó cikkeink
Statisztikai helyzetjelentés 2023
Az MVI évente közzéteszi statisztikai helyzetjelentését a vendéglátásról. Az alapvetően…
Tovább olvasom >Újra gasztrotúra!
A pandémia óta először szervezett gasztrotúrát az MVI: a korábban…
Tovább olvasom >A szakma kedvezményezettségét kéri az MVI
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete javasolja az energiaár maximálását a vendéglátásban.…
Tovább olvasom >További cikkeink
MTÜ: nemcsak a balatoni településeken, hanem országszerte nagy forgalmat bonyolítottak nyáron a fürdővárosok
Az első féléves adatok alapján Budapest után Siófok, Hajdúszoboszló, Hévíz,…
Tovább olvasom >A világ legjobb éttermei 2023-ban
A „The World’s 50 Best Restaurants” listája a szavazás minden…
Tovább olvasom >Magyarország tortái 2023
Lakatos Pál szigetszentmiklósi cukrászmester kreációja, a „Spicces Füge Respektus” fantázianevű…
Tovább olvasom >