Borravalóval kapcsolatos jogszabályi módosítások
A Nemzetgazdasági Minisztérium a szakmai szövetségekkel együttműködve új intézkedéseket vezet be a felszolgálási díjak maximalizálására és a borravaló adómentességének biztosítására. A javaslat szerint a vendéglátó üzletek magánszemélyek fogyasztása esetén legfeljebb 15%, céges rendezvényeknél pedig maximum 20% felszolgálási díjat számíthatnak fel. Ezek az intézkedések célja, hogy növeljék a vendéglátó szektor versenyképességét és erősítsék a munkaerő-megtartó képességet.
A borravalóra vonatkozó jogszabály-módosítások biztosítják, hogy a felszolgálók a fizetési módtól függetlenül adómentesen kaphassák meg a borravalót. Ez azt jelenti, hogy akár készpénzben, akár elektronikus úton történik a borravaló átadása, az mentesül az adó- és járulékfizetési kötelezettség alól.
A felszolgálási díj alkalmazása továbbra sem kötelező; annak bevezetéséről a vendéglátó üzletek üzemeltetői saját belátásuk szerint dönthetnek. Amennyiben alkalmazzák, a díj mértékét fel kell tüntetniük az étlapon és egyéb tájékoztatási felületeiken. Fontos megjegyezni, hogy a felszolgálási díj nem azonos a borravalóval; míg előbbi a számla része és a szolgáltató bevétele, addig a borravaló önkéntes juttatás, amelyet a vendég közvetlenül a felszolgálónak ad.
A javaslatok társadalmi vitája már megkezdődött, és a szakmai szervezetek támogatásukat fejezték ki az intézkedések iránt. A cél, hogy a vendéglátó szektorban dolgozók jövedelme növekedjen, és a szektor versenyképessége erősödjön a munkaerőpiacon.
Teljes verzió itt: MK_24_119_borravaló (1)
Kapcsolódó cikkeink
Egyre többen választják idén a Balatont Horvátország helyett – de nem dőlhetnek hátra a vendéglátósok
Bár erős forgalommal kecsegtet a 2025-ös nyári szezon a Balatonnál,…
Tovább olvasom >A magyarok adnak a leggyakrabban online borravalót az ételfutároknak
Továbbra is népszerű a magyarok körében a borravaló adása, ami…
Tovább olvasom >Nagy hazai borravaló-körkép: így jattolnak a magyarok a vendéglátósok szerint
A vendéglátósok 75 százaléka számolt be arról, hogy a vendégektől…
Tovább olvasom >További cikkeink
Rekordszinten a vállalatvezetők elköteleződése a fenntarthatóság iránt
A K&H fenntarthatósági index legfrissebb adatai szerint a vállalatvezetők hozzáállása…
Tovább olvasom >Kismértékben emelkedett a FAO élelmiszerár-indexe júniusban a hús, tejtermékek és növényi olajok drágulása miatt
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) pénteki jelentése szerint az élelmiszer-alapanyagok…
Tovább olvasom >Mitől tízszereződhet meg egy-egy bor ára?
Kevesebben vannak világszerte, mint ahány ember járt az űrben, számuk…
Tovább olvasom >