Jó falatok, meg ami velük jár

Szerző: Ipacs Tamás Dátum: 2024. 04. 03. 08:53
Az elmúlt másfél-két évben a vendéglátás átalakulásának lehettünk tanúi itthon és a nagyvilágban egyaránt. Az innováció, a környezettudatosság és a vendégélmény javításának igénye az átlagosnál is erősebben érződött a rendezvénygasztronómia területén.

A cikk a Trade magazin 2024/4. lapszámában olvasható.

A rendezvénypiac hazai helyzetéről Semsei Rudolfot, a Budapest Party Service ügyvezetőjét, a MARESZ Rendezvénygasztronómia Tagozatának vezetőjét kérdeztük.

Semsei Rudolf - Vakvarjú

Semsei Rudolf
ügyvezető
Budapest Party Service

– 2023-ban a rendezvénypiac a nagy nemzetközi események hatására, jól láthatóan élénkült – emelte ki a szakember –, amelyek között kiemelten fontos volt az Atlétikai Világbajnokság, amelynek idején a szektor szolgáltatói több száz kisebb-nagyobb eseményt bonyolítottak le.

Ebben az időszakban nemcsak a sportesemény helyszínén a szurkolói ellátásban vettek részt aktívan az ágazat képviselői, hanem nagy számú, különböző szponzorokhoz kapcsolódó eseményeket és díszvacsorákat bonyolítottak le a nemzetközi és hazai szervezet megrendelésére.

A piac szereplői növelték árbevételüket, aminek nemcsak az áremelkedés volt az oka, hanem a megrendelők által szervezett események növekvő mérete, a vendéglétszámok növekedése, de az is közrejátszott, hogy a tavalyi év során már szívesebben választottak a magasabb árkategóriájú menüsorokat, szolgáltatásokat.

Az elmúlt év során már a munkaerő tekintetében a láthatóak voltak pozitív jelek, a meghirdetett állásokra nagyságrendekkel többen jelentkeznek, mint egy-két évvel korábban, így persze sokkal több jó szakember közül lehet választani.

A „zöldülő gondolkodás” is előtérbe került a rendezvényszervezés és kiemelten a rendezvénygasztronómia területén: több előrelépés is történt az események fenntarthatóbbá tételében. Ilyen projektek voltak a digitális megoldások térhódítása a szervezés és regisztráció kapcsán, a vendégek rendezvényre érkezésének „átrendezése” (a szervezők előzetesen buzdítják a vendégeket, hogy tömegközlekedéssel érkezzenek vagy többen közös autóval), a hazai alapanyagok arányának növelése a menüajánlatokban, a textilmentes büfé- és vendégasztalok, a tisztított víz megjelenése a rendezvényeken, a szelektív hulladékgyűjtés és az ételmentés megvalósulása.

A rendezvénygasztronómiában előtérbe került a zöld gondolkozás

A Budapest Party Service rendezvényeinek száma 2023-ban meghaladta a 600-at, a bevételünk az egy évvel ezelőttihez képest közel 30%-kal emelkedett, 2,5 milliárd forintra. Ez a bevételnövekedés azonban nem elsősorban a megemelkedett alapanyagárak, energiaárak és munkabérek miatt történt, hanem mert az ügyfelek sokkal grandiózusabb rendezvényeket tartottak, több meghívott vendéggel, és közülük egyre többen keresték a minőségibb, ám drágább szolgáltatásokat.

Amíg az év elején nehezebben találtunk képzett felszolgálókat, szakácsokat, az év második felére ez megfordult, és pont a rendezvények tekintetében különösen erős decemberben sikerült mindig kellő számú kollégát találnunk.

A fenntartható catering, a környezettudatos jövő, az etikus gasztronómia elkötelezett híveként az ételpazarlás csökkentése érdekében 2023 tavaszától segítjük a Magyar Élelmiszerbankot a rendezvényeinken megmaradt meleg ételek mentésével. Partnereink segítségével – akik hozzájárultak ahhoz, hogy összejöveteleik végén a maradékot megfelelően tárolva, hűtött járműben szállítva, sokkolás után eljuttassuk a rászorulókhoz – 2023-ban 23 ezer adag meleg ételt juttatunk el az Élelmiszerbank közbenjárásával civil szervezetekhez, egyházi és önkormányzati intézményekhez, hajléktalanszállókhoz. //

Népszerű volt 2023-ban!

Az elmúlt év legötletesebb catering-koncepciói közé tartozott a világban a „csináld magad ételállomások” alkalmazása: az interaktív étkezés szórakoztató és közelebb hozza a vendéget az ételek által szerezhető élményhez.

A pandémia után is népszerűek a virtuális catering-események: az étkeztető cég elküldi a főzés hozzávalóit, a résztvevők pedig élőben követik és utánozzák a séfeket.

Kedvelt az egyéni séfszolgáltatások igénybevétele kisebb összejövetelekre munkahelyi csoportoknak vagy otthon – ezzel személyesebbé és fényűzőbbé téve az alkalmat.

Egyre gyakoribb a food truckok – a résztvevők számától függően egy vagy akár több – meghívása üzleti vagy családi outdoor rendezvényekre. //

Kapcsolódó cikkeink