Jelentősen bővült a kiskereskedelmi forgalom Csehországban

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 05. 07. 11:02

Márciusban 5,9 százalékkal nőtt éves szinten a kiskereskedelmi forgalom Csehországban. A februári növekedés 6,3 százalékos volt. Az első három hónap növekedési rátája 6 százalék, ami 2008 óta a legnagyobb negyedévi éves szintű növekedés – közölte a cseh statisztikai hivatal (CSÚ) szerdán Prágában.

Praga

A CSÚ új módszertana szerint januártól a kiskereskedelmi forgalomba már nem sorolják be a gépkocsieladást, amely a múltban általában jelentősen növelte az adatokat.

„Az összes fontos árucsoportnál nőtt a forgalomból származó bevétel, kivételt a ruha és a lábbeli eladása képezte. Ez utóbbiaknál folytatódott a korábbi hónapok csökkenő tendenciája” – olvasható a CSÚ közleményében.

Az üzemanyag eladás márciusban 8,2 százalékkal, az élelmiszerek eladása 4,5 százalékkal, a nem élelmiszeripari termékeké pedig 6,4 százalékkal növekedett.

A márciusi, illetve az első negyedévi adatok alapján, a piaci elemzők úgy vélik, hogy a cseh gazdasági növekedés motorja az idén a hazai háztartások fogyasztása lehet.

„Ebbe az irányba mutat a bérek növekedése és a munkanélküli segélyek emelkedése is, miközben az infláció rekord alacsony szinten mozog” – jelentette ki Petr Dufek, a CSOB bank gazdasági szakértője.

A gépkocsieladásból és javításból származó bevételek, amelyek január óta nem szerepelnek a kiskereskedelmi forgalom statisztikájában, márciusban 14,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. (Kokes János, MTI)

Kapcsolódó cikkeink