Indul a Nébih felmérése a magyarok élelmiszerpazarlásáról

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2021. 10. 18. 11:30

A 2016-os és 2019-es felméréseket követően idén ismét élelmiszer-hulladék felmérést végez a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) – írja az agrarszektor.hu. A hatóság azt kéri, hogy aki szeretné tudni, háztartása mennyi élelmiszert pazarol, és ebből mennyi lenne megmenthető, vagy csak szeretné segíteni a hivatal munkáját, vegyen részt a mérésben.

Európa élen jár az élelmiszerpazarlásban

Az európai fogyasztók élen járnak az élelmiszerpazarlásban, hiszen egy évben fejenként átlagosan 92 kg élelmiszert dobnak a kukába – írta meg a Nébih. A magyar háztartások az átlagnál takarékosabbnak bizonyultak a Nébih legutóbbi, 2019-es felmérése alapján, amely 65 kg átlagos élelmiszerhulladék termelést mutatott ki, amely fele egy kis odafigyeléssel elkerülhető lett volna. Ez 4%-kal kevesebb, mint a 2016-os adat. Bár a kimutatott csökkenés jó eredménynek számít, további erőfeszítéseket kell tennünk annak érdekében, hogy a magyarok fejenkénti élelmiszer-hulladéka a szakemberek által ideálisnak tartott 35 kilogrammra csökkenjen. Az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelem eredéményeiről az Agrárszektor is beszámolt.

A Nébih Maradék nélkül programja tanácsokkal, gyakorlatokkal segíti a vásárlókat, a Maradék nélkül oktatási anyagok pedig rendszeres szereplői az általános iskolák természettudományos tanóráinak, témaheteinek, osztályfőnöki órainak és nyári táborainak. A hatóság korábbi kutatásai rávilágítottak arra, hogy az élelmiszerhulladék visszaszorítása azon múlik, hogy az emberek objektíven mérlegre tegyék a hétköznapi bevásárlási, ételkészítési, tálalási és ételtárolási szokásaikat.

Ezzel ugyanis a környezet mellett a pénztárcájukat is védhetik az emberek. Ez utóbbi is lényeges, ugyanis egy átlagos magyar állampolgár évente több mint 32 ezer forintot pazarol el élelmiszerhulladék formájában, amely nemzeti szinten 310 milliárd forint veszteséget jelent. Legtöbbször már apró módosításokkal is évi több kilogramm élelmiszerhulladék megtakarítása lenne elérhető. A programra jelentkezők ebben is segítséget kapnak a Nébih munkatársaitól. A résztvevő háztartások lelkesedését mindezek mellett ajándékokkal is jutalmazza a hivatal. A háztartási élelmiszerhulladék mérési programban való részvételre a Maradék nélkül program honlapján elérhető regisztrációs felületen keresztül lehet jelentkezni a következő két hétben. (agrarszektor.hu)

Kapcsolódó cikkeink