Így zárult a Magyar Pékszövetség kenyérversenye

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 08. 02. 11:29

A Magyar Pékszövetség hagyományaihoz híven, 2023-ban tizenkettedik alkalommal rendezte meg kenyérversenyét. Az államalapítás ünnepére készülő Szent István napi kenyér első helyezettjével, az Innovatív kategória győztes termékével és a Sétáló sütemény kategória első díjazottjával a Parlamentben megrendezett ünnepélyes díjátadón találkozhatott először a közönség.

A durum azért volt jó választás, mert ennek a lisztnek hajtóereje van

A verseny népszerűségét és presztízsét mutatja, hogy a Budapest és a Pest vármegye székhelyű pékségek mellett az ország szinte minden részéről van olyan kézműves, kovászos vagy nagyüzemi pékmester, aki pályázott az idei Év kenyere, az Év Innovatív kenyere és az Év Sétáló Süteménye címre. A bíráló bizottság értékelhetett olyan pékárukat, amelyek Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Baranya és Somogy, Győr-Moson-Sopron vármegyékből érkeztek.

A Magyar Pékszövetség Kenyérversenyéről

A szervezet idén immár tizenkettedik éve hirdette meg szakmai versenyét. Az országos megmérettetés célja 2023-ban is az, hogy a sütőipari vállalkozásokat ösztönözzék minél izgalmasabb, újítóbb, mégis a hagyomány alapjaira épülő péktermékek megalkotására, ezáltal gazdagítva az egyik legalapvetőbb élelmiszerünk, a kenyér választékát. Idén három kategóriában lehetett nevezni a versenyre, így Szent István napi kenyér, Innovatív kenyér és a tavaly újdonságként bevezetett, Sétáló Sütemény kategóriákban várta a szervezet a pékárukat. Azon törekvés eredményességét, hogy a pékmesterek versengése folyamatos fejlődésben tartsa a sütőipart, jól tükrözi, hogy idén minden eddiginél több, összesen 85 nevezés érkezett.

Az első körös zsűrizésen 29 db Szent István napi és 34 db Innovatív kenyeret, valamint 22 db Sétáló Süteményt értékelt az ötfős, szakmai zsűri. Ilonka Boldizsár, a zsűri elnöke, a Világ Pék- és Cukrászszövetség nagykövete, Bajusz János, a COOP Szolnok Zrt. üzemvezetője, Kászpári Károly, a Fristen Kft. ügyvezetője, Király István, a Király Pék és Társa Bt. alapítója, illetve Kovács Zoltán, a Katica Pékség és Kávé és Teaház üzemvezetője anonim módon, szakmai szempontokat figyelembe véve pontozta a termékeket.
A második körös sajtónyilvános zsűrizésre felkérést kapott Dr. Felkai Beáta Olga – az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára és Dr. Pleva György – a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság igazgató főállatorvosa.

A sajtónyilvános eseményen mindhárom kategóriában az első körben kiválasztott 9 termék képviseltette magát. A bírálatnál azokra a minőségi jegyekre fókuszáltak, amelyek megadják egy termék karakterét. Mustra alá vették a péktermékek illatát, ízét, megvizsgálták a kenyerek héjazatát, bélzetét és nem utolsó sorban szemügyre vették a külalakot. Ezek a szempontok döntően befolyásolják a fogyasztót a választásban, és meghatározzák a termék élvezeti értékét.

Ahány kategória, annyi elvárás

A Szent István napi kenyér a verseny legfontosabb kategóriája, amit az államalapítás ünnepére sütnek hazánk pékjei. Ez esetben a pékmestereknek döntő részben gabonaőrleményből, hagyományos kovászos technológiával kellett elkészíteni a kenyeret, legalább kétféle liszt felhasználásával. A zsűrizés során a szakemberek vizsgálták, hogy megfelel-e a termék a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak, illetve a pontozásnál figyelembe vették, hogy milyen minőségi jegyekkel bír az alak, a héjazat, a bélzet, az illat és az íz vonatkozásában.

Az Innovatív kenyér kategóriába olyan termékkel lehetett nevezni, amellyel szemben elvárás volt, hogy magyar és különleges alapanyagok felhasználásával készüljön, maximum fél kilogramm tömegegységben. Az innováció formája megjelenhetett az alapanyag használatban, a gyártási technológiában, a megjelenésében és az élettani hatásában. 

 

Kapcsolódó cikkeink