Így drágultak az élelmiszerek az elmúlt 10 évben
Összegyűjtötte a KSH adatai alapján a penzcentrum.hu, hogy az elmúlt 10 évben mennyivel drágultak az élelmiszerek.
Íme, a lista:
Sertéshús: 1000 Ft -> 1300Ft
A KSH adatai szerint, míg 2006-ban mindössze 1000 forintot kértek el a hentesek a sertéscomb kilójáért, addig tavaly már 1300 forintos árcédulával kínálták a portékát. Ez 30 százalékos áremelkedés.
Marhahús: 1130Ft -> 1810Ft
A marhahús esetében a sertésnél is súlyosabb a helyzet: 10 évvel ezelőtt 1130 forintot kóstált a rostélyos kilója, tavaly azonban már 1810 forintot kellett kicsengetni ezért a mennyiségért a piacokon. Ez tehát bő 60 százalékos növekedést jelent.
Bontott csirke: 538Ft -> 791Ft
A csirkehúsnál is komoly árváltozást tapasztalhattak a magyarok az elmúlt évtizedben. Itt bő 45 százalékos emelkedést takar a tavaly mért 791 forintos kilónkénti ár, a 2006-ban átlagolt, 538 forinthoz képest.
Tojás: 22Ft -> 38Ft
Egy tojás 22 forintot kóstált 10 évvel ezelőtt a boltok polcain, a tavaly azonban már bő 70 százalékkal többet, vagyis 38 forintot kértek el a sárga apróságért a kereskedők. Kíváncsiak leszünk, mekkora diszkontot hoz majd a tojás esetében bejelentett áfacsökkentés, és mennyit nyelnek majd le belőle a kereskedők.
Liszt: 75Ft -> 135Ft
A liszt kilónkénti ára is jócskán drágult, a 80 százalékos emelkedéssel 2015-ben már 135 forintért vihettük haza ugyanazt a mennyiséget, amiért 2006-ban még csak 75 forintot kértek.
Tej: 168Ft -> 230Ft
A tej esetében is bejelentett áfacsökkentés remélhetőleg jótékony hatást gyakorol majd az árakra, a 2015-ben tapasztalt literenkénti átlagár (230 Ft/l)) ugyanis közel 40 százalékos drágulást takar 10 éves viszonylatban.
Burgonya: 106Ft -> 142Ft
A burgonya ára sem úszta meg az elmúlt években az áremelkedést, itt is közel 40 százalékos drágulásról beszélhetünk. Jelenleg 142 forintot kóstál egy kiló burgonya, míg 2006-ban elég volt 106 forintot kicsengetni, ha egy jó adag paprikáskrumplival leptük volna meg a családot.
Párizsi: 729Ft -> 1290Ft
Az áremelkedés majdnem 80 százalékos, ma 1290 forintot kérnek egy kilóért, míg 10 esztendővel ezelőtt csak 729-es árcédula szerepelt a felvágott előtt a pultban.
Trappista sajt: 1230Ft -> 1580Ft
Közel 30 százalékkal, vagyis pontosan 350 forinttal kell többet fizetni manapság 1 kilogramm trappista sajtért, mint 10 évvel ezelőtt. A háziasszonyok ráadásul csak abban bízhatnak, hogy a tejnél várható áfacsökkentésnek lesz majd hatása a késztermékekre is.
Étolaj (napraforgó): 267Ft -> 453Ft
Gyakorlatilag egyetlen magyar család konyhájából sem hiányozhat az étolaj, így a legtöbb háztartást rendkívül nehezen érinti, hogy a napraforgó-olaj literenkénti átlagára 70 százalékkal lett magasabb. Ez tehát azt jelenti, hogy míg 2006-ban 267 forintos árcédulával kínálták az étolajat a boltok polcain, addig tavaly már 453 forintért ütötték be az eladók ugyanezt a mennyiséget a kasszánál.
(penzcentrum.hu)
Kapcsolódó cikkeink
Áremelkedés, exportcsökkenés, új fogyasztói szokások – így alakult a baromfi- és tojáspiac 2025 első felében
Látványos változások jellemezték 2025 első félévét a hazai baromfi- és…
Tovább olvasom >Európa-szerte alacsony meggytermés várható idén
Szakértők 2025-re jelentős terméskiesést jeleznek Európa és Ázsia meggytermelő országaiban…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelői árak 2025. májusban az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal mérséklődtek, az egy évvel korábbihoz képest átlagosan 6,9 százalékkal növekedtek
2025 májusában az ipari termelői árak átlagosan 6,9 százalékkal meghaladták…
Tovább olvasom >További cikkeink
Szárazság, technológiai verseny és összefogás: beindult a hazai dinnyeszezon
Komoly kihívások közepette indul a 2025-ös magyar dinnyeszezon: a csapadékhiány,…
Tovább olvasom >Romló, de a nemzetgazdasági átlagnál jobb konjunktúra a turizmusban
2025. júniusban a turisztikai cégek 70%-a szolgáltatási árainak növekedéséről számolt…
Tovább olvasom >Áremelkedés, exportcsökkenés, új fogyasztói szokások – így alakult a baromfi- és tojáspiac 2025 első felében
Látványos változások jellemezték 2025 első félévét a hazai baromfi- és…
Tovább olvasom >