Hollandia: mesterterv született a növényire való átállás felgyorsítására
Egy „mesterterv” élére áll a holland agrár-élelmiszeripari ágazat, amellyel felgyorsítanák a növényi fehérje fogyasztására való átállást az országhatárokon belül és azon túl is. A kezdeményezés révén nagyobb zöldségterméshozam elérését biztosítanák a gazdáknak, nagy tételben történő növénytermesztést szorgalmaznák, és igyekeznének elérni, hogy a fogyasztók 2030-ra kétszer annyi hüvelyest fogyasszanak, mint jelenleg.
Az EPPIC-mesterterv kezdeményezői (köztük a Wageningeni Egyetem és Kutatóintézet (WUR), a holland Mezőgazdasági, Természetvédelmi és Élelmiszerminőségi Minisztérium) úgy vélik, hogy az 2,6 milliárd eurós gazdasági tevékenységet katalizál, és jelentősen hozzájárul az éghajlati és környezetvédelmi célok eléréséhez.
A gazdálkodók számára a kezdeményezés a magas növényifehérje-tartalmú növények, így szójabab, borsó, mezei bab és csillagfürt termesztésének gazdasági megvalósíthatóságára összpontosít. Ez azonban a hektáronkénti terméshozamok masszív növelését, és a növények betegségekkel szembeni ellenálló képességének növelését igényli.
Az EPPIC által felvázolt környezeti előnyök közé tartozik az ÜHG-kibocsátás 640 millió kg CO2e-kel csökkenése, a nitrogén 10 millió kg-os csökkenése és a holland élelmezéshez szükséges földhasználat 7%-os mérséklődése. //
A cikk a Trade magazin 2023/4. lapszámában olvasható.
Kapcsolódó cikkeink
Növényi alapú termékekkel kiváltható a hús, tojás és tej a fenntarthatóbb jövőért
Egyre többen választanak növényi alapú termékeket a hagyományos élelmiszerek helyett,…
Tovább olvasom >Íz és minőség nélkül nem maradnak versenyben a növényi alapú márkák
Ian Hepburn, a Flora Food Group marketingigazgatója arra figyelmeztetett egy…
Tovább olvasom >A Veganuár™ 2025 kiemelt élelmiszerlánc-partnere a Lidl volt
Csatlakozott a Lidl Magyarország a Veganuár™ 2025 kezdeményezéshez, mely arra…
Tovább olvasom >További cikkeink
Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >Online is megugrott az élelmiszer-vásárlás karácsony előtt
A karácsonyi készülődés határozta meg a Kifli.hu online szupermarket forgalmát…
Tovább olvasom >