Hollandia: mesterterv született a növényire való átállás felgyorsítására

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2023. 03. 30. 21:51

Egy „mesterterv” élére áll a holland agrár-élelmiszeripari ágazat, amellyel felgyorsítanák a növényi fehérje fogyasztására való átállást az országhatárokon belül és azon túl is. A kezdeményezés révén nagyobb zöldségterméshozam elérését biztosítanák a gazdáknak, nagy tételben történő növénytermesztést szorgalmaznák, és igyekeznének elérni, hogy a fogyasztók 2030-ra kétszer annyi hüvelyest fogyasszanak, mint jelenleg.

Az EPPIC-mesterterv kezdeményezői (köztük a Wageningeni Egyetem és Kutatóintézet (WUR), a holland Mezőgazdasági, Természetvédelmi és Élelmiszerminőségi Minisztérium) úgy vélik, hogy az 2,6 milliárd eurós gazdasági tevékenységet katalizál, és jelentősen hozzájárul az éghajlati és környezetvédelmi célok eléréséhez.

A gazdálkodók számára a kezdeményezés a magas növényifehérje-tartalmú növények, így szójabab, borsó, mezei bab és csillagfürt termesztésének gazdasági megvalósíthatóságára összpontosít. Ez azonban a hektáronkénti terméshozamok masszív növelését, és a növények betegségekkel szembeni ellenálló képességének növelését igényli.

Az EPPIC által felvázolt környezeti előnyök közé tartozik az ÜHG-kibocsátás 640 millió kg CO2e-kel csökkenése, a nitrogén 10 millió kg-os csökkenése és a holland élelmezéshez szükséges földhasználat 7%-os mérséklődése. //

A cikk a Trade magazin 2023/4. lapszámában olvasható.

Kapcsolódó cikkeink