Hollandia: mesterterv született a növényire való átállás felgyorsítására
Egy „mesterterv” élére áll a holland agrár-élelmiszeripari ágazat, amellyel felgyorsítanák a növényi fehérje fogyasztására való átállást az országhatárokon belül és azon túl is. A kezdeményezés révén nagyobb zöldségterméshozam elérését biztosítanák a gazdáknak, nagy tételben történő növénytermesztést szorgalmaznák, és igyekeznének elérni, hogy a fogyasztók 2030-ra kétszer annyi hüvelyest fogyasszanak, mint jelenleg.
Az EPPIC-mesterterv kezdeményezői (köztük a Wageningeni Egyetem és Kutatóintézet (WUR), a holland Mezőgazdasági, Természetvédelmi és Élelmiszerminőségi Minisztérium) úgy vélik, hogy az 2,6 milliárd eurós gazdasági tevékenységet katalizál, és jelentősen hozzájárul az éghajlati és környezetvédelmi célok eléréséhez.
A gazdálkodók számára a kezdeményezés a magas növényifehérje-tartalmú növények, így szójabab, borsó, mezei bab és csillagfürt termesztésének gazdasági megvalósíthatóságára összpontosít. Ez azonban a hektáronkénti terméshozamok masszív növelését, és a növények betegségekkel szembeni ellenálló képességének növelését igényli.
Az EPPIC által felvázolt környezeti előnyök közé tartozik az ÜHG-kibocsátás 640 millió kg CO2e-kel csökkenése, a nitrogén 10 millió kg-os csökkenése és a holland élelmezéshez szükséges földhasználat 7%-os mérséklődése. //
A cikk a Trade magazin 2023/4. lapszámában olvasható.
Kapcsolódó cikkeink
Új üzenetekre van szüksége a növényi alapú húshelyettesítőknek 2024-ben
A kezdetben számos tényező folytán robbanásszerűen növekvő kategória eladásai tavaly…
Tovább olvasom >Hódítanak a növényi alapú élelmiszerek
A növényi alapú termékek piaca az utóbbi években robbanásszerű növekedést…
Tovább olvasom >Zabtejjel készülő kávét kínáló automatát vezet be a Waitrose
A Waitrose most kifejezetten zabtejjel készülő kávét kínáló automatát vezetett…
Tovább olvasom >További cikkeink
„Kukába az élelmiszerpazarlással” – plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja
A Fenntarthatósági Témahét alkalmából „Kukába az élelmiszerpazarlással” címmel indít plakáttervező…
Tovább olvasom >Népszerű újításra készül a Primark
2024. május 28-án Magyarországon is megnyitja első üzletét a Primark,…
Tovább olvasom >Nem biztos, hogy a papírcsomagolás a legjobb
A csomagolások környezeti hatásai egyre nagyobb figyelmet kapnak a fenntarthatóság…
Tovább olvasom >