Hatalmas drágulás várja a vendégeket az éttermekben
A hungarikumnak számító libamáj beszerzési ára 20-25 ezer forintra ugrott kilogrammonként. Tízezer forintért kellene adni a libamájat az éttermekben, hogy ne legyen veszteséges a beszerzése, ez azonban lehetetlen – szemléltette az Indexnek az éttermeket sújtó költségnövekedést Kovács László.
A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke rávilágított, hogy brutális energia- és alapanyagár-emelkedéssel küzd a szektor (is), tetézi mindezt a kereslet visszaesése, ami miatt számos egységre került és kerülhet lakat. Hogy végleg vagy ideiglenesen, az a jövő zenéje. Csapody Balázs gasztronómiai szakember, a balatonszemesi Kistücsök Étterem tulajdonosa ugyanakkor arra buzdítja a vendéglátósokat, tartsanak ki.
Az éttermek költségei kontrázva szaladtak fel az utóbbi időben a Csomolungmára. Az alapanyagok tekintetében – akár az étel, akár az ital oldalát nézzük – átlagosan 40-50 százalékos áremelkedés ment végbe – mondta Csapody.
Az energiaáraknál változó a drágulás mértéke, tudok olyan étteremről, amelynél a havi gázszámla végösszege kapott egy tízszeres szorzót a korábbiakhoz képest, az áram tekintetében pedig 2,5-3-szoros emelkedéssel lehet számolni. Könnyen kiszámolható, hogy egy étterem eddigi nagyjából 1,5 millió forintos villanyszámlája 3,5-4,5 millióra kúszik fel. Míg a gáz esetében az eddigi 235 ezer forintos havi költség 2,35 millió forintra emelkedik
– vázolta az étterem-tulajdonos.
Kiemelte, hogy a munkabérek tekintetében is a kiszámítható gazdálkodást célszerű követni. Törekedni kell az optimális létszám kialakítására, a felesleges munkaerő alkalmazása nem fenntartható. Érdemes figyelmet fordítani arra, hogy a jó dolgozók munkáját kellőképpen honorálni kell, ezért a bérek inflációval egyenértékű emelése elengedhetetlen azok esetében, akik erre rászolgálnak.
Kapcsolódó cikkeink
A Magyar Vendéglátók Ipartastülete üdvözli az NGM felszolgálási díjjal kapcsolatos döntését
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) üdvözli az NGM felszolgálási díjjal…
Tovább olvasom >Visszaesett az élelmiszerár-emelkedés, nem várható jelentős drágulás év végéig
Az elmúlt két évben meredek élelmiszerár-emelkedést tapasztaltak a fogyasztók Magyarországon,…
Tovább olvasom >Nagy Márton: továbbra is alacsony szinten az infláció
Az infláció az előzetes kormányzati jelzéseknek megfelelően kedvező, alacsony szinten…
Tovább olvasom >További cikkeink
A magyar családi vállalkozások együttműködésbe fektetnek, nem a generációváltásba
A ma Magyarországon működő 515 ezer társas vállalkozás több, mint…
Tovább olvasom >Hogyan fognak az európaiak vásárolni az idei ünnepi szezonban?
A ShopFully és az Offerista Group az „Holiday Shopping Study…
Tovább olvasom >Új napelemparkkal bővül a Nestlé szerencsi gyár
Jövő márciusban lép működésbe az az 1,5 GW éves teljesítményű…
Tovább olvasom >