Magazin: Hasznos(ított) hulladékok

Szerző: Tisza Andrea Dátum: 2019. 01. 23. 07:58

Egyre jelentősebb igény mutatkozik mind a vállalatok, mind a lakosság körében a környezetbarát hulladékkezelési megoldások alkalmazására, a szigorodó jogszabályi környezet pedig a szektor szereplőit folyamatos megújulásra, fejlődésre sarkallja. A begyűjtés mellett az újrahasznosítás is fontos szempont, vállalatoknál vagy éppen a háztartásokban jelentkező különféle hulladékok a modern technológiáknak köszönhetően kiváló alapanyagot nyújtanak energia vagy akár késztermék előállítására.

Höflinger Norbert, a HWD Recycling Kft. stratégiai igazgatója szerint az európai hulladékfeldolgozók továbbra sem tudják a kínai hulladékstop miatt a kontinensen ragadt hulladékokat feldolgozni, így továbbra is a túlkínálat jellemző számos hulladékáramban, aminek jelentős árcsökkentő hatása is van. A színes csomagolási fólia esetén már néhány feldolgozó negatív árat vezetett be, vagyis pénzt kér azért, hogy a keletkezett hulladékot átvegye. Ez a folyamat pedig végig fog gyűrűzni egészen a hulladék termelőjéig.

Höflinger Norbert
stratégiai igazgató
HWD Recycling

– Ezenkívül az USA–Kína között kirobbant kereskedelmi háborúnak is vannak hatásai főként a színesfémpiacon, mivel Kína védővámot vetett ki az Amerikából irányuló fémhulladékokra, ezért az amerikai hulladékkereskedők Európát találták meg új célpiacnak. Az itteni kohók szintén túlkínálattal szembesülnek, amit ki is használnak a felvásárlási áraik csökkentésére. Ezt tetézi még az autóiparban szeptembertől életbe lépő „WLTP” tanúsítvány, amely miatt a gyártók telepein sorban állnak a kész autók, és amely miatt néhol műszakokat állítanak le, így kevesebb újrahasznosított félkész termékre van szükség, ami szintén az árak csökkenéséhez vezet – hangsúlyozza a szakember.

Üdvözlendőnek tartja, hogy a kormány betiltani tervezi az egyszer használatos műanyag zacskók használatát, amely véleménye szerint kezdetben biztosan okoz majd kényelmetlenséget, de reményei szerint ez jelenti az első lépést többek között a PET-palack betiltásához is.

A szektor szereplői számára a megfelelő munkaerő megtalálása jelenti a legnagyobb kihívást. – Sajnos a hulladékkezelési ipar nem tartozik a legfelkapottabb iparágak közé a munkakeresők között, és az átlagbérek sem itt a legmagasabbak, így aztán nehéz jó és főleg dolgozni akaró munkavállalókat találni. Az automatizálás pedig nem minden esetben megoldható, de a jövő a megítélésem szerint csak ez lehet – fejti ki Höflinger Norbert, aki a fejlődés lehetőségét a folyamatos megújulásban látja.

– Mindig újabb javaslatokat, megoldásokat kell felvázolni a partnereknek, hogyan csökkentsék a hulladékmennyiségeiket, és hogyan hozzanak ki még többet a hulladékkezelési rendszereikből. Komplex megoldásokat kell nyújtani, hogy versenyképesek maradjunk – mondja a stratégiai igazgató.

A HWD Recycling Kft.-nél továbbra is a folyadékhűtők, klímák és hűtőberendezések, illetve az elektronikai hulladékok átvétele az elsődleges, ugyanakkor jelentős teret nyert – főleg a nyár végével – a különböző POS- és trade marketing anyagok selejtezése. Emellett mindennemű hulladék tekintetében partnereik rendelkezésére állnak.

A vállalat idén befejezte új telephelyének megnyitását, ahol jóval nagyobb mennyiségben tudnak hulladékot fogadni. Jelenleg egy jelentősebb technológiai fejlesztést hajtanak végre, amely, miután befejeződik, gyorsabban és jobb minőségben tudják szeparálni a különböző hulladékokat, ezáltal remélve, hogy magasabb áron is értékesíthetik azokat. Hamarosan lezárul a www.hulladekotkezelunk.hu oldaluk tesztüzeme, ahol hulladékkezelési esettanulmányokat mutatnak be.

 

Nehézségek a szabályozásban

Az ÖKO-Pannon Kft. célja a magyarországi hulladékgazdálkodás hatékonyságának növelése, különösen a csomagolási hulladékok gyűjtésének és újrahasznosításának javítása.

Mindezt a hulladékgazdálkodás elősegítésével és szervezésével, a jogszabályalkotó munka szakmai támogatásával, a köz- és magánszférában működő érintettek részére nyújtott professzionális tanácsadással és szolgáltatásokkal, továbbá a „Zöld Pont” környezetvédelmi védjegy használatának az érintett vállalkozások részére történő licencelésével és a célokhoz kapcsolódó nemzetközi szervezetekkel való együttműködéssel kívánja elérni. E célok arra irányulnak, hogy országos szinten elősegítsék a fenntartható fejlődést és a környezet védelmét.

Gönci Beáta, a vállalat ügyvezető igazgatója a változásokról szót ejtve kiemeli, hogy néhány, a piac egészére nem kiható kedvező változás történt a közelmúltban, például az, hogy a termékdíjas szabályozás keretében valamelyest egyszerűsödött az egyéni teljesítés lehetőségének igénybevétele.

Gönci Beáta
ügyvezető igazgató
ÖKO-Pannon

– A piac várakozással tekint az EU körforgásos gazdaságról szóló csomagjának hazai jogrendbe történő átültetése elé, amelynek tényleges implementációja esetén rendszerszintű változások következhetnek be – tudjuk meg Gönci Beátától.

Az ügyvezető igazgató felhívja a figyelmet arra, hogy a piac szereplőit rendkívül nehéz helyzetbe hozta és tartja a 2012-ben bevezetett támogatási rendszer, amely nem volt képes reagálni a piaci folyamatokra. Elmondása szerint nagy késéssel írták ki a pályázatokat és még ennél is nagyobb késéssel történt meg a finanszírozás. Némileg más okokból, de hasonló helyzet alakult ki a lakossági hulladékgyűjtés területén is, ami különösen a szelektív hulladékgyűjtés fejlődését vetette vissza.

– A jelenlegi helyzetben a jogszabályok a piacgazdaságban szokatlanul nagy befolyással vannak a hulladékgazdálkodási szektor szereplőire. Ebből következően csak jogszabályi változások válthatnak ki a piac szereplőiből jelentősebb innovatív tevékenységet – jelzi Gönci Beáta.

 

Szigorodó nyomonkövetési rendszer

A Biofilter Zrt. vendéglátóegységek, áruházláncok és feldolgozó egységek számára biztosítja a használt sütőolaj és az ételhulladék elszállítását, ezen túlmenően pedig a konyhák számára étolaj-értékesítéssel is foglalkozik.

– 2011-ben a Biofilter Cégcsoport részévé vált GREENPRO Zrt. szakemberei a lejárt szavatosságú élelmiszerek, állati melléktermékek elszállításának specialistái, ezen felül fő tevékenységi körüknek számít még a zsír- és olajfogó-tisztítás és -karbantartás is – legnagyobb partnereik között vannak a TESCO és az AUCHAN magyarországi áruházai is.

Deák György
vezérigazgató
Biofilter

– Mindkét üzletágunk dinamikusan növekszik. Azt tapasztaljuk, hogy a hazai cégek már nem csupán jogszabályi kötelezettségüknek szeretnének eleget tenni, de a környezet védelme is fontos értékké kezd válni számukra – avat be Deák György, a Biofilter Zrt. vezérigazgatója.

A vállalat környezetvédelmi cégcsoportként fontosnak tartja, hogy kívül-belül fenntartható legyen, ezt folyamatos innovációval, átlátható működéssel és körforgásos megközelítésükkel szeretnék a jövőben is támogatni. Az általuk begyűjtött használt sütőolajból biodízel, míg az élelmiszer-hulladékból és állati melléktermékből 100%-ban biogáz-alapanyag készül.

– A begyűjtött használt sütőolaj és élelmiszer-hulladék elszállítása és feldolgozása a folyamatosan növekvő mennyiségeknek köszönhetően még összetettebb logisztikai háttér biztosítását igényli, mint az előző években. A szabályozók is egyre szigorúbb nyomonkövethetőségi rendszerekben ellenőrzik a hulladékok útját, a hulladék termelőjétől a hulladék feldolgozójáig, ezért az adminisztrációs terhek is növekedtek – jegyzi meg Deák György.

A vezérigazgató arról is beszámol, hogy a használt sütőolaj gyűjtésének környezeti jelentőségét nemcsak a HoReCa-szektorban, de egyre inkább a lakossági szektorban is kezdik felismerni. A szelektíven gyűjtött műanyag, papír és fémhulladék után, növekvő igény mutatkozik a használt háztartási olaj elkülönített gyűjtésére is, ami egyrészt a MOL Nyrt.-vel összefogásban a folyamatosan gyarapodó gyűjtőhelyek számának, másrészt pedig a lakosok egyre tudatosabb döntéseinek köszönhető. Mára már országosan 365 MOL-benzinkúton van lehetőség leadni a használt sütőolajat, emellett egyre több hulladékudvar csatlakozik a gyűjtők sorába.

– A használt sütőolaj és az abból előállított bioüzemanyag nyomonkövethetősége is különös figyelmet kapott az elmúlt időszakban. 2017 szeptemberében jelent meg a bioüzemanyagok és folyékony bio-energiahordozók fenntarthatósági követelményeiről és igazolásáról az a kormányrendelet, amelynek célja a fenntarthatósági nyilatkozattal kísért termékek nyomonkövethetősége. Ennek következményeként 2018. január 1-jétől már mindenki köteles felvételt kérni a BIONYOM nyilvántartásba, aki fenntarthatósági nyilatkozatot állít ki Magyarország területén – mondja Deák György.

 

Műanyag hulladékból termék

A Holofon Zrt. meghatározó piaci részesedésével Magyarország egyik vezető műanyag-újrahasznosító vállalata. Az átvett műanyag hulladékaik nagy részben az iparból és kereskedelemből, kisebb részben a lakossági szelektív gyűjtésből származnak.

– Polietilén, polipropilén és ütésálló polisztirol hulladékokat és darálékokat veszünk át, amelyeket anyagában hasznosítunk. A környezetbarát technológiával zajló folyamat eredményeként létrejött regranulátum kiváló alapanyag a műanyag-feldolgozók részére, késztermékek előállítására. Ezek a műanyag termékek az élet szinte minden területén előfordulnak, akár fröccsöntött termékek (rekeszek, ládák, vödrök, kötődobozok, kerti berendezések, elektronikai alkatrészek), akár extrudált vagy fúvási termékek (védőcsövek, lemezek, flakonok) formájában – tájékoztat Horváth Ádám, ügyviteli igazgató.

A vállalat az idei évben szeptember végéig több mint 5500 tonna hulladékot és darálékot vett át, ami a tavalyi év azonos időszakához képest 500 tonnával több, de 2016-hoz képest közel 1000 tonnával kevesebb.

– Az átvett alapanyag mennyiségét az értékesítési lehetőségeinkhez megfelelően alakítjuk, az idei év májusától egyértelmű keresletélénkülést tapasztalunk, ennek megfelelően növeltük a beszerzett hulladékok mennyiségét. Az utóbbi néhány évben többször tapasztaltuk, hogy volt olyan termékünk, amely az adott piaci helyzetben szinte eladhatatlannak bizonyult. Szerencsénkre, jelenleg minden anyagot el tudunk helyezni, sőt több termékünk esetén is ,,várólistát” kellett létrehoznunk – fejti ki Horváth Ádám.

A Holofon Zrt. a termékportfóliója bővítését tervezi, elsősorban töltött regranulátumok gyártásával. Az ügyviteli igazgató tájékoztatása szerint a cég jelenleg egy K+F pályázat félidejénél tart. A projekt során, a kereskedelmi forgalomban kapható WPC (fa, műanyag kompozit) termékek alapanyagának, töltőanyagának és feldolgozási technológiájának újragondolása történik annak érdekében, hogy a termék olcsóbb, ezáltal szélesebb körben felhasználható, a hagyományos anyagból készült termékek kiváltására alkalmas legyen.

Budai Klára

Kapcsolódó cikkeink