Háromszáz tonna ponty kerül évente a Balatonba

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 02. 08. 11:07

Megkezdi a tavaszi haltelepítéseket a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. Első lépésben most 60 tonna kifogható méretű, háromnyaras pontyot eresztenek a tóba.

pontyÉvente 300 tonna pontyot kell telepíteniük a Balatonba – közölte az MTI-vel Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója. Az idei telepítést a Balaton nyugati medencéjében kezdik meg. Egyfelől azért, mert a keleti medencébe ősszel több halat engedtek a vízbe, másrészt megkezdték a Sió-zsilip nyitását, ahová hamarosan kihelyezik az angolnacsapdákat, és szeretnék elkerülni, hogy a frissen telepített halak azokban kössenek ki.

A Balaton vízszintje hétfőn 124-125 centiméter volt. A hivatalos vízszabályozási maximum 110 centiméter, az elmúlt évek gyakorlata szerint azonban 120 centiméterig engedik le a tó vízét, számolva a szárazabb nyári hónapokkal.

Mint ismert, januártól szinte minden nyilvántartott állami vízterületen a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) kapta meg a Földművelésügyi Minisztériumtól a haszonbérleti jogot, amelyet úgynevezett alhaszonbérletként ad tovább tagszervezeteinek, illetve azok horgászegyesületeinek. A Balaton víthasznosítója a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. marad. (agrarszektor.hu)

Kapcsolódó cikkeink