Fenntartható állattenyésztés és csúcstechnológia: jön a digitális útlevél sertéseknek

Szerző: Szöllősi Réka Dátum: 2022. 05. 14. 07:55

A BASF digitális technológiával foglalkozó leányvállalata, a Cloudfarms, továbbfejlesztette a sertéstenyésztőknek szánt, már létező termelésirányítási rendszerét. A lényegében sertésútlevélként funkcionáló eszköz lehetővé teszi mind a tenyésztelepek, mind a feldolgozók számára az állatok születéstől feldolgozásig történő, egyesével való nyilvántartását és a rájuk vonatkozó adatok regisztrálását és elemzését.

Minden egyes állat ellátása lekövethető

A regisztrált adatok tartalmazzák többek között az egyed genetikai pedigréjét, takarmányfogyasztását és az egészségére vonatkozó információkat is. Egy, az állat fülébe erősített elektronikus eszköz tart kapcsolatot a mobil applikációval, a fejlesztés mögött álló szoftvert pedig folyamatosan fejlesztik és a sertéstenyésztők specifikus igényeihez alakítják a svájci SUISAG nevű állatgenetikai és egészségügyi szervezet közreműködésével megvalósuló pilot projektben. Ennek keretében német és svájci tenyésztők tesztelik az applikációt napi munkájuk során. 

A sertéstelepeken eddig jellemzően csoportként és nem egyedekként kezelték az állatokat. Az új eszköznek köszönhetően ez a helyzet megváltozik, minden egyes állat kap egy útlevelet, ami lehetővé teszi, hogy az adott állatra vonatkozó adatok végigkísérjék őt a teljes ellátási láncban. Ezáltal javul a nyomonkövethetőség, a transzparencia és a precizitás. A sertések egyedi nyomonkövetése és ellátása alap lesz a sertéságazat fő kihívásainak megoldásához, ideértve az élelmiszerbiztonságot, az állategészségügyi problémák megoldását, a fenntartható és hatékony termelés megvalósításának kívánalmát és a fogyasztók felé történő teljes transzparencia biztosítását. 

A sertésútlevél folyamatos fejlesztése kifejezetten a felhasználókban felmerült igényeket követi és a sertéstenyésztők logikus válaszát jelenti tehát a fogyasztói igényekre és a fenntarthatóbb, de hatékony termelés megvalósításának állandó kihívására. Az egyszerűen használható eszköz ráadásul bármilyen méretű gazdaságban alkalmazható, csakúgy, mint a több telephellyel, saját takarmánytermeléssel és feldolgozó üzemekkel is rendelkező integrátorok számára. Ha a takarmányelőállítókkal is összekötik a rendszert, akkor pedig még az is lehetségessé válik, hogy a takarmányozás hatékonyságát távolról nyomonkövetve, valós időben javítsák a folyamatokat.

Kapcsolódó cikkeink