Félig üres, félig tele az egyszer használatos pohár

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2023. 05. 31. 10:19

Mennyire elterjedtek Magyarországon a környezetbarát étkezési eszközök? Mik a jellemzően használt alapanyagok? Melyek a legérdekesebb termékfejlesztések? A szegmensre specializálódott cégek vezetőitől azt kértük, jellemezzék az egyszer használatos étkezési eszközök hazai piacát.

Ez a cikk a Trade magazin 2023.5. számában olvasható

Sebestyén Tibor
vezérigazgató
ÖKOSYS Zrt.

Az elmúlt év végén bizonytalanság alakult ki a piacon a műanyag tartalmú egyszer használatos poharak kivezetésével kapcsolatban – mondja el Sebestyén Tibor, az Ökosys Zrt. vezérigazgatója –, nem lehetett tudni az aktuális jogszabály szerinti kötelezettség teljesítésével kapnak-e haladékot a piaci szereplők. Persze voltak pletykák, amelyek alapján lehetett következtetni, de az információk hiányában a 2023-as évet nehezen tudtuk tervezni. 2022. december 30-án kiadták a jogszabály módosítását, ami 1,5 éves haladékot adott ezen a területen. Úgy látjuk, hogy az idei évben az egyszer használatos eszközök forgalma növekedést mutat, viszont a környezettudatos megoldások térnyerése lassul.

A környezetbarát eszközök egyre elterjedtebbek. A jogszabályi szigorítások eredményeztek egy felfutást, bár a tudatosság még csak nyomokban fedezhető fel.

A leginkább elterjedt anyagok a cukornádrost, a fa, a bambusz, a pálmalevél (prémium kategória) és a cellulózalapú termékek, melyek újrahasznosított és újrahasznosítható alapanyagból készülnek. A PLA alapanyag is jelen van a piacon mint alternatíva, de erről az anyagról nagyon sok téves információval találkozunk.

Sebestyén Tibor szerint a különféle anyagok környezetre gyakorolt valós hatását igazából a termékek életútjának a vizsgálatával lehetne meghatározni. Izgalmas kérdés a kompozit anyagok használata is, mert nem mindegy, hogy mit mivel kombinál a gyártó – például a papírpoharat, -edényt műanyag vagy PLA bevonattal.

Kényelem kontra környezet

Győrvári Gábor-Indepack

Győrvári Gábor
ügyvezető
Indepack Magyarország

– Folyamatosan jelennek meg új termékek – hangsúlyozza Győrvári Gábor, az Indepack Kft. ügyvezető tulajdonosa –, de igazán lényeges változásokat nem tapasztaltunk. A hozzánk beérkező cukornád, bambusz, búzaszalma, biomassza vagy növényi keményítőből előállított csomagolóanyagokat minden esetben teszteljük, és csak azután kerülnek a kínálatunkba. Az igazság az, hogy ez a piac kicsi, ezért nem készülnek kifejezetten vendéglátóiparnak szánt fejlesztések, a vendéglátóipar leginkább átvesz más terültre célzott újításokat.

Az Indepack ügyfelei éttermek, pizzériák, büfék, közétkeztetéssel foglalkozó cégek, cukrászdák – leginkább olyan helyek, ahová a vendég nem az otthonról hozott dobozával lép be, hogy elhozza az esetlegesen a tányérján maradt ételt, vagy hogy a táskájában lapuló tányérról egye meg a lángost. Sok családi vállalkozás évek óta minőségi kínálattal és szakmai tudásának legjavával szolgálja ki a vendégeit, mi az ő vállalkozásaikat segítjük. Olyan termékpalettát állítottunk össze, hogy bármilyen a vendéglátóipar által megálmodott étel- és italkülönlegesség biztonsággal szállíthatóvá váljon. Az egyszer használatos termék sok vállalkozás egyetlen lehetősége a vendégei kiszolgálásához vagy termékei szállításához.

Kötél Csaba
tulajdonos
Ecocatering

– Hazánkban 2023-ban is két, egymással látszólag konkuráló trend jellemző – elemez Kötél Csaba, az Ecocatering tulajdonosa –, a fogyasztók keresik a környezetbarát megoldásokat, egyre inkább érzik a saját felelősségüket a bolygó – és a környezetük, az életterük – állapotáért, miközben a kényelem olyannyira az életük részévé vált, hogy nehezen engednek belőle. Éppen erre a kettősségre adhatnak megoldást a biológiailag lebomló és komposztálható megoldások, mint például a cukornád, pálmalevél, papír, valamint a növényi alapú (bio)műanyagok. Ezek az anyagok könnyen ártalmatlaníthatók, és a hagyományos műanyag csomagolásokhoz képest kisebb a környezeti hatásuk, akár az előállításukra, akár a semlegesítésükre gondolunk.

Az elmúlt pár év keményen sújtotta a vendéglátóipart, ennek köszönhetően az árérzékenység az utóbbi időben érezhetően tovább nőtt, a vásárlók fizetőképessége csökkent. Ugyanakkor kedvező tendenciákról is beszámolhatunk: a nemzetközi szállítási díjaknak köszönhetően egyes beszállítói áraink csökkennek, így áprilistól az Ecocatering is kedvezőbb árakon tudja kínálni a lebomló termékeket.

– A csomagolóanyag-gyártás területén jártas szakemberek szerint – véli Sebestyén Tibor – technológiailag rendelkezésre áll minden olyan tényező és háttér, ami lehetővé teszi a környezetbarát megoldások elterjedését, csupán el kellene dönteni az irányt, amin el akarunk indulni. Sajnos a szabályozók még nem egyértelműek, és a hulladékgazdálkodás sem halad a megfelelő irányba. Vannak például olyan papírpoharak, melyek bevonat nélkül is képesek a tökéletes vízhatlanság biztosítására meleg italok esetén is.

Az általunk forgalmazott termékek alkalmasak bármelyik területen az ételek felszolgálására, szállítására; a Sziget Fesztivál vendéglátós partnerei például gond nélkül megtalálták az igényeiknek megfelelő megoldásokat a termékkínálatunkban.

Nagyon fontosnak tartom a hulladékgazdálkodás megfelelő kezelésének megvalósítását, ami egyértelművé tenné a technológia számára is a fejlesztési irányokat. Aki azt gondolja, hogy az egyszer használatos műanyagok kivezetése megold minden problémát, az nem látja a valós környezeti kihívások mögött rejlő társadalmi ellentmondásokat.

– Jelenleg az egyszer használatos csomagolóeszközök piacát az óvatosság jellemzi – állítja Győrvári Gábor. – A vendéglátóiparban az árak emelkedtek, a rezsikiadások növekedtek, mérhetően visszaesett a fizetőképes kereslet. Sok üzlet bezárt vagy nehezen tud lépést tartani az emelkedő árakkal. Mi azt tapasztaljuk, hogy inkább többször kevesebb csomagolóeszközt rendelnek – kevésbé magabiztosak a tulajdonosok.

A környezetbarát csomagolást használó vendéglátó vállalkozások száma évről évre növekszik. Ez a szektor szinte állandó nyomás alatt van részben a törvényhozás, részben a közvélemény, valamint a környezetvédők irányából.

Azon a véleményen vagyunk, hogy a vendéglátóipari csomagolóeszközök indokolatlanul kerültek ennyire a környezetvédelem kereszttüzébe; ezt bárki beláthatja, amikor a szelektív hulladékot kiteszi. Tejfölösdoboz, felvágott csomagolása, mirelit zöldségek zacskója, ásványvizes palackok, vagyis élelmiszeripari csomagolóanyagok töltik degeszre a szelektív kukát. Nem a szívószál vagy a műanyag keverőpálca és nem is műanyag pohár. Nem is beszélve az építőiparban, az agrárszektorban vagy a textiliparban használt műanyagmennyiségről, melyek újrahasznosítására még csak kezdeményezés sincs.

– Az elmúlt években a lebomló termékek egyre szélesebb körben váltak elérhetővé – érvel Kötél Csaba –, részben a fogyasztói igényekre, részben a jogszabályi környezetre reagálva. Ez egyben azt is jelentette, hogy a piac felhígult: egyrészt egyre többen kezdtek el foglalkozni lebomló teríték, csomagolás forgalmazásával (akár a meglévő, műanyag szortimentjüket bővítve ezekkel a termékekkel), másrészt a termékek is egyre inkább differenciálódtak minőség, árfekvés, származási hely szerint. Ez teljesen rendben is van, hiszen az igények is sokrétűek: például egy piaci árusnál vagy egy fesztiválon az ár lesz az elsődleges szempont, minthogy az ételt-italt rövid időn belül elfogyasztják. Egészen más követelményeknek kell megfelelnie egy szállodának vagy egy étteremnek, ahol a termék minősége és megjelenése magának a helynek a megítélését is befolyásolhatja – akár pozitívan, akár negatívan. Nos, a minőségi alapanyagnak, a technológiának, a tanúsítványoknak ára és hozzáadott értéke van. //

 

A közeljövő csomagolóanyaga

Legtöbbször a műanyagot kiváltani hivatott papírcsomagolások sem műanyagmentesek. A közelmúltban egy francia startup, a Cilkoa mutatott be olyan módszert, amellyel a csomagolóanyagokból teljesen ki lehet iktatni az összes műanyagot. A vállalkozás az ALD (atomi rétegrendezés) nevű technológia segítségével – amely a mikroelektronikai cégek által használt vékonyréteg-felvitel technikájához hasonlít – olyan átlátszó, műanyagmentes, ultravékony, alumínium-oxidból készülő kerámiafilm-réteget fejlesztett ki, amely tökéletesen védi az élelmiszert a levegőtől és a párától egyaránt.

Az átlátszó, ultravékony, műanyagmentes réteg levegőtől és párától egyaránt véd

Az így kezelt papír, karton vagy formázott rost 99,9%-ban cellulóz, amely feldolgozását követően újrahasznosítható, komposztálható és biológiailag ugyanúgy lebomlik, mint bármely más papíranyag.

Az aluminaréteg mindössze néhány nanométer vastag, de már ez is jól szigeteli a nedvességet, és viszonylag olcsón, könnyen felvihető bármilyen formájú és méretű alapra. A Cilkoa becslése szerint 50 millió „B5 tálca” előállításához mindössze néhány köbméternyi helyet foglaló berendezésre lenne szükség. //

Kapcsolódó cikkeink