Felgyorsult italvilág

Szerző: Ipacs Tamás Dátum: 2020. 02. 10. 09:58

A termékfejlesztők munkáját az italvilág minden területén (még az égetett szeszes italokén is) olyan hívószavak befolyásolják, mint a hozzáadott vagy allergén anyagoktól/cukortól/kalóriától mentes, alacsony alkoholtartalmú (vagy semmilyen), bio, funkcionális, sőt, még a helyi is. Összefoglaljuk az idei év néhány meghatározó trendjét.

A kevesebbet, de jobbat elv terjedése az elérhető luxus kategóriájába helyezi a prémium termékeket, ezek piaca nő – legyen szó sörről, égetett szeszekről, üdítőitalokról, kávéról.

Meredeken nő az egészséges, a wellness és a funkcionális italok fogyasztása.

Egyre nagyobb szeletet hasítanak ki a piacból az alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes italok, a gyártók nagy pénzeket fektetnek az alkoholmentes párlatok fejlesztésébe, a kultikus BrewDog sörfőzde alkoholmentes bárt nyit Londonban!!!

Csúcsitallá válik a hard seltzer (alkoholos ízesített szódavíz) – még a legnagyobb sörgyártók is beszállnak a buliba. Amerikában idén nyáron több helyen rendeznek hard seltzer fesztiválokat, a USA-piacon 2021-ben 2,5 Mrd dollárra jósolják forgalmukat. Európába behatolásukhoz Anglia lesz a rés.

Jönnek a hard coffee-k és a premix koktélkávék (meg minden más kávéval ízesítve – lásd erről szóló cikkünket!)

Kiolthatatlanul erős a buborékok divatja, mindenhol jönnek a spritzek – még a kávék is megkapják a magukét!

Hódítanak az organikus borok, a rosé gendersemlegessé válik, a fiatalok határozottan az egyszerűn kiválasztható és megérthető, könnyen iható borok felé fordulnak. Idén a nagyvilágban divatosak lesznek a közép- és kelet-európai borok.

Változatlanul a csúcson a savanyú ízek, például a fermentált italok és a sour beerek.

Az égetett szeszesitalok gyártói fokozzák direkt eladásaikat a fogyasztó felé, online kapcsolatot építenek hozzá.

A fenntarthatóság jegyében jóval kevesebb műanyagot használnak a csomagoláshoz.

A koktéltrendekről következő számunkban, az idei év gasztronómia trendjeiről lapunk 59. oldalán olvashat elemzést!//

Kapcsolódó cikkeink