Éttermek a fenntartható minősítésért

Szerző: Tisza Andrea Dátum: 2020. 02. 10. 09:53

A környezettudatosabb működésre való törekvés nemzetközi trendje a hazai vendéglátóipari szektort is elérte: láthatjuk ezt az egyre felelősebb csomagolóanyag-használatban vagy a hazai alapanyagok használatának terjedésében. Ez a tapasztalata a Fenntartható Vendéglátóhely minősítést nyújtó Felelős Gasztrohős Alapítványnak is, hiszen az elmúlt 2-3 évben lényegesen nőtt a környezetbarát minősítéssel rendelkező éttermek és kávézók száma. Jelenleg az országban 52 – közöttük 12 vidéki – vendéglátóhely büszkélkedhet a fenntartható minősítéssel. Akad közöttük Michelin-csillagos hely, vegán étterem, kávézók, iskolai és munkahelyi menzák, sőt, 3 catering cég is: a környezettudatos működés láthatóan mérettől, típustól függetlenül megvalósítható. Ahhoz, hogy egy vendéglátóhely megkapja a minősítést, 7 kritériumot kell teljesítenie a beszerzéssel, higiéniával, csomagolóanyagokkal kapcsolatosan. Az első lépések után több étterem még magasabb szintre emelte a környezettudatos működést; a Larus étteremben környezetbarát, a szennyvízhőt felhasználó hűtő- és fűtőrendszer működik. A KIOSK Budapest az élelmiszer-pazarlás ellen vette fel a harcot, és a lehető legkisebbre minimalizálja a konyhai hulladékot kreatív megoldásokkal. A Czakó Kert és a Szimpla Kert hétvégi piacaikon jutnak termelői áruhoz, alapanyagaik döntő többsége innen származik. A Fruccola, a Csillaghegyi Megálló és a Yes, Chef Magtár pedig az egyszer használatos műanyag dobozok ellen vették fel a harcot, s csatlakoztak elsőként a Gasztrohős Dobozközösségéhez.//

Kapcsolódó cikkeink