A fenntarthatúsági törekvések már nem csupán ‘jó, ha van’ elvárásként fogalmazódnak meg a fogyasztók részéről

Szerző: Gáspár Kinga Dátum: 2022. 07. 14. 07:06

Európában minden ötödik étkezést otthonukon kívüli étkezési szolgáltatásokból fogyasztanak el az emberek, nevezetesen éttermekben, élelmiszer-kiszállítókban és élelmiszerüzletekben. A fogyasztók még a házon kívüli étkezések során is biztosítani akarják, hogy az elfogyasztott élelmiszerek ne legyenek negatív hatással a környezetre vagy a társadalomra.

A fogyasztók számára a fenntarthatóság kiemelt értéknek számít

A Fenntartható Éttermek Szövetsége megbízásából készült felmérésből kiderült, hogy a válaszadók több mint 80%-a a fenntarthatóságot tartotta döntő tényezőnek az étkezési hely kiválasztásánál.

Az élelmiszer-szolgáltatók számos módon átalakították vállalkozásukat, beleértve az egyszer használatos műanyagok csökkentését és a fenntarthatóbb étrend népszerűsítését. A tanúsított, fenntartható pálmaolaj beszerzése egy másik megkülönböztető tényező az élelmiszer-szolgáltatások számára, amelyek elősegítik a vállalkozások társadalmi és környezetvédelmi céljait.

A pálmaolaj felhasználható az élelmiszerboltokban étolajként, vagy megtalálható az ételek elkészítéséhez használt termékek összetevőiben is.  A legtöbb helyen az elkészített és adagolt ételek címkéi nem tartalmazzák az egyes termékek összetevőit, ezért a fogyasztók kevésbé ismerik élelmiszereik fenntarthatósági jellemzőit.

Azok a kiskereskedők, akik pálmaolajat használnak élelmiszerüzleteikben, az RSPO ellátási lánc tanúsítvány megszerzésével nyugalmat biztosíthatnak az ügyfeleknek. Az RSPO-tanúsítvánnyal rendelkező kiskereskedők, élelmiszerüzletek és éttermek hangsúlyozzák elkötelezettségüket a tanúsított, fenntartható pálmaolaj használata mellett.

A fenntartható pálmaolaj választásával a vállalatok egy nagyobb ügy mellett kötelezik el magukat: az erdőirtás megállítása, a biológiai sokféleség és a természetes ökoszisztémák tiszteletben tartása, a gyermekmunka felszámolása, kistermelők ezreinek megélhetésének javítása, valamint a munkaerő és a közösségek jogainak védelme mellett.

Íme egy tudástár, amely segíti a vendéglátóipari vállalkozásokat a fenntarthatósági intézkedések végrehajtásában. További információért látogasson el az rspo.org ol

Kapcsolódó cikkeink