Januárban csökkentek a globális élelmiszerárak a FAO szerint
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) honlapjára pénteken felkerült adatok szerint januárban az átfogó árindex 131,2 pont lett, ami 1,1 pont (0,8 százalék) csökkenés decemberhez képest. Ez volt a 10. egymást követő havi csökkenés.

(Fotó: Pixabay)
A januári csökkenéssel együtt az index már 28,6 pontot (17,9 százalékot) esett a 2022 márciusában elért csúcshoz képest. Az index januári gyengülését a növényi olajok, a tejtermékek és a cukor árindexeinek csökkenése okozta, míg a gabonafélék és a hús ára nagyjából stabil maradt.
A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató
Az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, gabonatermények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árát veszi figyelembe. A FAO gabonaárindexe januárban átlagosan 147,4 pont volt, ami 0,1 százalékkal magasabb a decemberinél, és 6,7 ponttal (4,8 százalékkal) magasabb az egy évvel ezelőtti szintnél. A főbb gabonafélék közül a rizs és a kukorica világpiaci ára emelkedett, az árpáé és a búzáé csökkent januárban. A növényi olajárindex januárban átlagosan 140,4 pont volt, ami 4,2 pontos (2,9 százalékos) havi csökkenés, közel 25 százalékkal maradt el az egy évvel ezelőtti szinttől. Januárban elsősorban a pálma-, szója-, napraforgó- és repceolaj világpiaci ára süllyedt. A tejtermékek árindexe januárban átlagosan 136,2 pont volt, 2,0 ponttal (1,4 százalékkal) alacsonyabb a decemberinél, és ezzel 12 hónapja a legalacsonyabb. Januárban különösen a vaj és a tejpor nemzetközi ára csökkent.
A FAO húsárindexe januárban átlagosan 113,6 pont volt, minimálisan, 0,1 ponttal (0,1 százalékkal) alacsonyabb a decemberinél
Januárban hetedik hónapja tartott az árcsökkenés, de így is 1,5 ponttal (1,3 százalékkal) magasabban állt a tavaly januárinál. Idén januárban elsősorban a szárnyas-, a szarvasmarha- és a sertéshús világpiaci ára csökkent. A FAO cukorárindexe átlagosan 115,8 pont volt januárban, 1,3 ponttal (1,1 százalékkal) alacsonyabb a decemberinél, ami az első csökkenés az előző két hónapban regisztrált jelentős drágulást követően.
Tavaly a FAO átlagos élelmiszerár-indexe 143,7 pont volt, 18 ponttal (14,3 százalékkal) magasabb 2021-hez képest.
MTI
Kapcsolódó cikkeink
Import esetén erre kell figyelni a marhaútlevelek ügyintézésénél
A hiányosan kitöltött vagy nehezen olvasható marhaútlevelek megnövekedett ügyintézési időt…
Tovább olvasom >Egekbe szökhet a sertéshús ára a szomszédban
Látványosan drágul a sertéshús Szlovákiában, áprilisban újabb áremelés várható. „Csak…
Tovább olvasom >FAO: februárban szerényen csökkentek a globális élelmiszerárak
Mérsékelten csökkent az élelmiszerek világpiaci árai februárban januárhoz képest. Az…
Tovább olvasom >További cikkeink
Rövid távon a fizetés, hosszú távon az egyensúly a legfőbb munkavállalói igény
A Boston Consulting Group (BCG) globális, többek között a Profession.hu bevonásával…
Tovább olvasom >Megtört az ivóvízfogyasztás csökkenő trendje Magyarországon
Az elmúlt években megfordult Magyarországon a lakossági ivóvízfogyasztás csökkenő trendje,…
Tovább olvasom >Új naperőművet helyez üzembe az Arla Foods Lengyelországban
Az Arla Foods bejelentése szerint új naperőművet nyit Lengyelországban, amely…
Tovább olvasom >