Januárban csökkentek a globális élelmiszerárak a FAO szerint
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) honlapjára pénteken felkerült adatok szerint januárban az átfogó árindex 131,2 pont lett, ami 1,1 pont (0,8 százalék) csökkenés decemberhez képest. Ez volt a 10. egymást követő havi csökkenés.
A januári csökkenéssel együtt az index már 28,6 pontot (17,9 százalékot) esett a 2022 márciusában elért csúcshoz képest. Az index januári gyengülését a növényi olajok, a tejtermékek és a cukor árindexeinek csökkenése okozta, míg a gabonafélék és a hús ára nagyjából stabil maradt.
A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató
Az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, gabonatermények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árát veszi figyelembe. A FAO gabonaárindexe januárban átlagosan 147,4 pont volt, ami 0,1 százalékkal magasabb a decemberinél, és 6,7 ponttal (4,8 százalékkal) magasabb az egy évvel ezelőtti szintnél. A főbb gabonafélék közül a rizs és a kukorica világpiaci ára emelkedett, az árpáé és a búzáé csökkent januárban. A növényi olajárindex januárban átlagosan 140,4 pont volt, ami 4,2 pontos (2,9 százalékos) havi csökkenés, közel 25 százalékkal maradt el az egy évvel ezelőtti szinttől. Januárban elsősorban a pálma-, szója-, napraforgó- és repceolaj világpiaci ára süllyedt. A tejtermékek árindexe januárban átlagosan 136,2 pont volt, 2,0 ponttal (1,4 százalékkal) alacsonyabb a decemberinél, és ezzel 12 hónapja a legalacsonyabb. Januárban különösen a vaj és a tejpor nemzetközi ára csökkent.
A FAO húsárindexe januárban átlagosan 113,6 pont volt, minimálisan, 0,1 ponttal (0,1 százalékkal) alacsonyabb a decemberinél
Januárban hetedik hónapja tartott az árcsökkenés, de így is 1,5 ponttal (1,3 százalékkal) magasabban állt a tavaly januárinál. Idén januárban elsősorban a szárnyas-, a szarvasmarha- és a sertéshús világpiaci ára csökkent. A FAO cukorárindexe átlagosan 115,8 pont volt januárban, 1,3 ponttal (1,1 százalékkal) alacsonyabb a decemberinél, ami az első csökkenés az előző két hónapban regisztrált jelentős drágulást követően.
Tavaly a FAO átlagos élelmiszerár-indexe 143,7 pont volt, 18 ponttal (14,3 százalékkal) magasabb 2021-hez képest.
MTI
Kapcsolódó cikkeink
ENSZ: világszerte tovább nőtt tavaly az élelmiszer-bizonytalanság
Tovább nőtt az élelmiszer-ellátás bizonytalansága 2023-ban – olvasható az ENSZ…
Tovább olvasom >Jelentősen lassul idén az élelmiszerek drágulása
Az élelmiszerárak alakulása idén már nem húzza, hanem visszafogja az inflációt…
Tovább olvasom >FAO útmutató a burgonya nemzetközi napjáról: segít felkészülni az első világnapra május 30-án
Miközben már zajlanak az előkészületek a burgonya nemzetközi napjának első…
Tovább olvasom >További cikkeink
Nem füstöltek el a grillsajtok
Bár tavaly a grillsajtok piaca egy kisebb összeomlást élt át,…
Tovább olvasom >Mit mondanak a vásárlók az új kereskedelmi eszközökről?
A Consumer Panel Hungary GfK–YouGov év elején megkérdezte paneltagjait online vásárlási szokásaikról,…
Tovább olvasom >Speciális élelmiszerek toplistája: 1. Diabetikus, 2. Szénhidrátcsökkentett, 3. Laktózmentes
Együnk-e tojást, vagy nem ajánlott? Igyunk-e állati eredetű tejet, vagy…
Tovább olvasom >