Vita az erdőirtásról: Indonézia és Malajzia összecsap a „protekcionista” EU-val a pálmaolaj politika miatt

Szerző: STA Dátum: 2023. 01. 16. 11:54

Indonézia és Malajzia egyesíti erőit az erdőirtásról szóló új uniós rendelet ellen. A világ két vezető pálmaolaj termelője azt állítja, hogy az uniós irányelv csökkentené a vásárolt pálmaolaj mennyiségét azáltal, hogy nem engedélyezi annak behozatalát az uniós piacokra, kivéve, ha azt igazolhatóan erdőirtás nélkül szerezték be.

(Fotó: Pixabay)

A két ország megállapodott abban, hogy szorosabbra fűzik az együttműködést egy olyan uniós irányelv elleni küzdelem érdekében, amely ténylegesen betiltja az erdőirtáshoz kapcsolódó pálmaolajat. Indonézia és Malajzia, a legnagyobb pálmaolajtermelő országok tanácsának tagjai azt állítják, hogy az EU erdőirtási rendelete protekcionista kísérlet a versenyképtelen uniós mezőgazdasági termelők védelmére és a piacra jutás megakadályozására.

Ezt tervezi az EU a pálmaolajjal

A 2021–2031-es időszakra vonatkozó mezőgazdasági kilátások című dokumentumban az Európai Bizottság előrejelzése szerint a biodízel-fogyasztás idén 18,9 milliárd literen tetőzik. Az EU azonban azt tervezi, hogy bioüzemanyag összetételének tekintetében a repceolajra összpontosít a következő évtizedben, így az Európai Bizottság szerint a pálmaolaj előre jelzett felhasználása a teljes biodízel-összetétel 9%-át fogja kitenni, szemben a 2019–2021-es időszak átlagában mért 23%-kal. Mezőgazdasági szempontból az Európai Bizottság úgy látja, hogy a pálmaolaj élelmiszeriparb an történő felhasználása 2032-ig szintén 35,7%-kal csökken, ami felére csökkenti a pálmaolaj behozatalának jelenlegi igényét, az évi 6 millió tonnáról 2032-re 3,3 millió tonnára. Az uniós szabályok a testápolási termékekben használt származtatott termékekre is kiterjednek majd.

A kistermelők támogatják az EU törekvéseit

Míg Malajzia és Indonézia vezetői elítélik az EU rendeleteit, addig az SPKS, az Indonéziai Pálmaolaj-termelők Szövetsége elismerését fejezi ki az EU Parlamentjének és az uniós közösségnek az erdőirtásért és az erdőpusztulásért való felelősségvállalás terén betöltött vezető szerepéért. A szövetség tagjai nem értenek egyet a politikusok véleményével, mivel szerintük ez nagy lehetőség az indonéz pálmaolaj-termelők milliói számára, hogy profitáljanak az uniós piacból azáltal, hogy pálmaolajat biztosítanak erdőirtás nélkül, nyomonkövethetően.

foodingredientsfirst.com

Kapcsolódó cikkeink