Elemzők: az erős fogyasztói bizalom fenntartja a kiskereskedelmi forgalom növekedését

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 08. 07. 11:50

A kiskereskedelmi forgalom júniusi növekedése várható volt a bérek áprilisi jelentős megugrását és májusban is erőteljes növekedését követően. A reálbérek növekedése és a 11 éves csúcsra ugró fogyasztói bizalom a következő hónapokban folyamatosan magas szinten tarthatja a kiskereskedelmi forgalom növekedési ütemét – állapították meg piaci elemzők a KSH júniusi kiskereskedelmi forgalomról kiadott első becslését kommentálva.

kosar02

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentése szerint júniusban a kiskereskedelmi üzletek forgalma 5,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a naptárhatástól megtisztítva 6,0 százalékkal nőtt. Az első fél évben a forgalom 4,0 százalékkal emelkedett, a naptárhatástól megtisztított mutató 3,9 százalékos növekedést jelez.
Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője az MTI-nek megküldött kommentárjában arra hívta fel a figyelmet, hogy a kiskereskedelmi forgalom júniusi növekedése felülmúlta a piaci várakozásokat. A naptárhatástól megtisztított növekedés üteme további gyorsulást jelentett a májusihoz képest és az adatok mintha elkezdték volna tükrözni az erős bérdinamikát és az emelkedő fogyasztói bizalmat.
Az előzetes adatok alapján a második negyedévben a kiskereskedelem bővülése mind éves, mind negyedéves összevetésben dinamikusabb volt, mint az első negyedévben. A jó adatok egyértelműen felfelé mutató kockázatot jelentenek a második negyedévre várt 3,5 százalékos GDP-növekedést illetően – közölte.
Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője kiemelte: a kiskereskedelmi forgalom júniusi gyorsulása várható volt a bérek áprilisi jelentős megugrását és májusban is erőteljes növekedését követően. A második negyedévben mind éves, mind negyedéves alapon gyorsult a kiskereskedelmi forgalom, így erőteljesebben járulhatott hozzá a GDP negyedéves növekedéséhez.
Véleménye szerint az idén a várhatóan 10 százalék feletti reálbér növekedés, az előző hónapokban 11 éves csúcsra ugró fogyasztói bizalom és a háztartások pénzügyi vagyonának meredek növekedése a következő hónapokban tartósan magas szinten tarthatja a kiskereskedelmi forgalom növekedési ütemét. A Takarékbank idén 4,5-5 százalékos növekedésre számít a kiskereskedelemben.
A háztartások azonban nem csupán a kiskereskedelemben növelik fogyasztásukat, így a vendéglátás, belföldi turizmus, szabadidő, szórakozás, valamint egyéb szolgáltatások területén is jelentős növekedésre lehet számítani. 2010 óta 22,4 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom – jegyezte meg a Takarékbank elemzője.
Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemző arra mutatott rá, hogy a kiskereskedelmi forgalom növekedésében változatlanul a nem élelmiszerek közé sorolt tartós fogyasztási cikkeké a főszerep.
Hozzátette: a jövőben még a forint erősödése is szerepet kaphat, miután az elmúlt hetekben bekövetkezett forinterősödés az importból származó termékek beszerzési árára kedvező hatással van. Így az online és csomagküldő boltok forgalma is emelkedhet a következő időszakban, és mint Németh Dávid hozzátette, nemcsak a magyar, hanem a külföldi netes boltok forgalmát is növelheti az erősebb forint.
Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője is úgy ítélte meg, hogy kiskereskedelmi forgalom első fél évi növekedési üteme az év végéig megmarad, sőt kismértékben még erősödhet is. A forgalom növekedését segítette a reálbérek dinamikus emelkedése, illetve az is, hogy a vásárlási kedv fokozatosan erősödik, amit a különböző fogyasztói bizalmi mutatók is tükröznek.
Az első fél éves kiskereskedelmi adatok megerősítik az Erste Bank várakozását, hogy a belső kereslet erősödése idén is fontos eleme lesz a GDP növekedésének, amelynek ütemét 3,7 százalékra prognosztizálják az év egésztét tekintve. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink