Egyre inkább az elektronikus fizetés kerül előtérbe

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 03. 18. 11:27

Az elektronikus fizetések térhódítása egyre markánsabban tapintható Magyarországon, ami évről évre növekvő tendenciát mutat. Az MNB által közölt szakmai cikk szerint, míg 2015-ben mindössze 9 százalékát tették ki az elektronikus fizetések az összes tranzakciónak, addig 2022-re már az összes vásárlás egyharmadát fedezte ez a digitális fizetési forma a boltokban.

A digitális fizetési infrastruktúra folyamatosan fejlődik, és a vásárlási szokásokban is érdekes változások fedezhetők fel. A Portfolio szerint az egyre nagyobb arányban elfogadó üzletek vonzzák a vásárlókat, akik hajlamosabbak többet költeni azokban a helyeken, ahol az elektronikus fizetés lehetősége dominál.

Az elmúlt években az üzletek száma csökkent, miközben az elektronikus fizetést elfogadó helyek aránya emelkedett. Míg 2019-ben még 145 ezer üzlet működött, addig 2022-re ez a szám 138 ezerre csökkent, viszont az elektronikus fizetést elfogadó üzletek aránya 55 százalékról 81 százalékra emelkedett.

Az elektronikus fizetés térnyerése elsősorban az online pénztárgépek és a Covid-járvány miatti digitalizáció felgyorsulásának köszönhető. A digitális tranzakciók aránya évente emelkedik, és a Covid-járvány alatt bekövetkezett megduplázódás után továbbra is magas szinten stabilizálódik (éves 4-5 százalékpont). Az emelkedő tendenciát mutatja az is, hogy az összérték 38 százaléka azokban a boltokban realizálódik, ahol több az elektronikus fizetés, mint a készpénzes. A digitalizáció továbbra is átalakítja a fizetési szokásokat, és valószínűleg további előretörésre számíthatunk az elektronikus fizetések terén.

Kapcsolódó cikkeink