MNB-alelnök: a jegybankok nélkül nincs zöld átmenet

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 06. 24. 12:08

Az energiaátmenet a világ egyik legnagyobb kihívása és egyben az egyik legnagyobb lehetősége is, amelyhez a jegybankok új szemléletmódjára is szükség van – hangsúlyozta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tájékoztatása szerint Virág Barnabás, a jegybank alelnöke a Network for Greening the Financial System (NGFS) londoni konferenciáján hétfőn.

Az energiaátmenetet csakis átfogó, minden érintett bevonásával elkészített stratégiák mentén lehet sikeresen kivitelezni

Virág Barnabás kiemelte, hogy a gazdaságok működésének fenntarthatóvá tétele tovább nem halogatható; a fenntarthatósági átmenet sikeres megvalósításához jelentős beruházásokra van szükség, ami egyben az akadozó világgazdasági növekedést is élénkítené.

Hozzátette, hogy a jegybankoknak mint a globális pénzügyi rendszert formáló szereplőknek a környezeti fenntarthatósági szempontok integrálására van szükségük, és felhívta figyelmet arra, hogy a globális felmelegedés növeli az inflációt, rombolja a gazdasági környezet kiszámíthatóságát és súlyos társadalmi károkat okoz. A klíma kiszámíthatatlansága a vállalatok jövedelmezőségét is negatívan érinti, ami a pénzügyi rendszer klímakitettségének fontosságára irányítja rá a figyelmet – jegyezte meg.

„A fenntartható gazdasági modellre való átállás felgyorsítása a jövő generációi felé vállalt kötelezettségünk” – hangsúlyozta az alelnök. Hozzátette, a klímasemlegességi célok 2050-re történő eléréséhez a világgazdaság aktuális éves GDP-jének megfelelő összegű új beruházásra lesz szükség. Komoly kihívás, hogy mindezt egy olyan időszakban kell finanszírozni, amikor az elmúlt évek inflációs hullámait követően a kamatok is tartósan megemelkedtek”

– mondta.

Az energiaátmenetet csakis átfogó, minden érintett bevonásával elkészített stratégiák mentén lehet sikeresen kivitelezni. Az ehhez szükséges források előteremtéséhez elengedhetetlen a pénzügyi közvetítőrendszer átalakulása, amiben a jegybankoknak vezető szerepet kell vállalniuk – mutatott rá Virág Barnabás.

A jegybankoknak új szemléletmódra van szükségük, amit a felügyeléstől kezdve a pénzügyi piacok fejlesztéséig bezárólag, működésük minél szélesebb körében alkalmazniuk kell. A zöld átmenetet biztosító beruházások egyszerre képesek erősíteni a gazdasági növekedést és középtávon támogatni az alacsony inflációt és a pénzügyi rendszer stabilitását – mondta.

„Minden nemzetközi mérés azt mutatja, hogy fenntarthatósági szemlélet jegybanki működésbe történő beépítésében a Magyar Nemzeti Bank a világ élvonalába tartozik, amely pozíciót a jövőben is meg fogunk őrizni”

– zárta előadását Virág Barnabás.

Az NGFS a jegybankok és a pénzügyi szabályozó hatóságok globális együttműködési szervezete, melynek célja az éghajlatváltozásból adódó pénzügyi kockázatok kezeléséhez kapcsolódó ismeretek megosztása, valamint a zöld és fenntartható gazdasági átme

Kapcsolódó cikkeink