Drága húsvétra számíthatunk idén, különösen sonkafronton
Minden évben, ahogy közeledik a húsvét, a figyelem a különböző hústermékekre irányul, különféle szakértők próbálják megjósolni, hogy az ünnepek közeledtével mennyire fog drágulni a húsvéti sonka és más húsok ára. Az idei év sem kivétel, és a jelek arra utalnak, hogy a sertéscomb ára további emelkedés előtt áll.
A Pénzcentrum szakértői egyértelművé tették, hogy a húsvéti sonka árában várható növekedést befolyásoló tényezők között az egyik kulcsfontosságú a sertéságazat súlyos gondjai. Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke szerint a sertéstenyésztőknek nem csak a háború okozta durva infláció, hanem a sertéságazatban tapasztalható problémák is jelentős kihívások elé állítják a szektor szereplőit.
Az elmúlt négy évben a sertéscomb ára már jelentős mértékben emelkedett, és a szakértők szerint ennek oka részben a sertéságazat problémáiban keresendő. Éder Tamás rámutatott, hogy a sertéshús ára Magyarországon a „német jegyzés” emelkedése miatt további drágulásra számíthat, ami kihatással lehet a húsvéti sonka árára is.
A sertéstenyésztők 2023-as éve különösen nehéz volt, és a visszaesés mértéke az iparágban 2007 óta nem volt ilyen jelentős. A 2,15 eurós német jegyzés mellett a magyar húsipar csak akkor tud nyereséges maradni, ha mind az ipari átadási, mind a fogyasztói árak emelkednek. A sertéságazat jelenlegi helyzetét a drága sertés és az élelmiszeripart érintő egyéb nehézségek nehezítik.
Braunmüller Lajos, az Agrárszektor főszerkesztője hozzátette, hogy a húsvéti sonka árának emelkedése várható a növekvő költségek miatt, beleértve a munkabéreket és a sertés termelői árát. A fogyasztók a kisebb vásárlási volumen és az élelmiszerek általános drágulása miatt kénytelenek lehetnek csökkenteni a húsvéti sonka iránti keresletüket.
Az Agrárszektor főszerkesztője szerint a húsipar számára 2023 nehéz év volt, és bár a sertéságazat esetében 2024-ben a termelők számíthatnak a sertésárak csökkenésére, a fogyasztói vásárlóerő és az általános vásárlási szokások változása döntő tényező lesz a további fejlődés szempontjából.
A húsvéti sonka árának emelkedése tehát nem csupán az iparági kihívásokból, hanem a globális és helyi piaci tényezőkből is ered. A fogyasztóknak fel kell készülniük arra, hogy az ünnepi asztalra kerülő húsok ára magasabb lehet, és a szakértők szerint a változásokra való reagáláshoz a húsiparnak és a fogyasztóknak egyaránt rugalmasnak kell lenniük.
Kapcsolódó cikkeink
A külföldi turisták Budapesten kívül nem nagyon mennek máshova
A KSH márciusi turisztikai eredményei kiugró növekedést mutatnak, amely elsősorban…
Tovább olvasom >MTÜ: nőtt a húsvéti forgalom a szálláshelyeken
A tavalyi ünnepi hosszú hétvégéhez képest 3 százalékkal magasabb forgalmat…
Tovább olvasom >Kedvezően alakult a húsvét, ami a bárányexportot illeti
Bár a hazai bárányexport piaca idén kedvezően alakult az erős…
Tovább olvasom >További cikkeink
Az euróövezeti infláció 2,4 százalék volt március után áprilisban is
Az elemzői várakozásokkal összhangban március után áprilisban is 2,4 százalék…
Tovább olvasom >Suppan Gergely: egyértelműen véget ért a recesszió Magyarországon
Egyértelműen véget ért a recesszió Magyarországon, mostantól csak a növekedés…
Tovább olvasom >K&H: jól látszik az inflációs anomália, mást érzékelnek a vásárlók
Hiába fékezett nagyot az infláció, a K&H biztos jövő felmérésének…
Tovább olvasom >