Kedvezően alakult a húsvét, ami a bárányexportot illeti

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 04. 02. 12:37

Bár a hazai bárányexport piaca idén kedvezően alakult az erős húsvéti és ramadán ünnepek hatására, a bárányágazat hosszú távú problémái továbbra is fennállnak, beárnyékolva az idei szezon pozitív híreit.

Az Agrárszektor jelentése szerint az élő bárány ára a súly növekedésével csökken, ám az 50 forintos kilogrammonkénti csökkenés ellenére is magas marad, körülbelül 2000 forint körül alakulva a 20-24 kilogrammos súlykategóriában.

Holló Mátyás családi gazdálkodó szerint ez az ár még mindig kedvező, figyelembe véve a súlyveszteséget is, amely 12 százalék. Kiss György, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség termelési alelnöke szerint az ágazat szereplői elégedettek lehetnek az árnövekedéssel, amely 25-30 százalékot tesz ki egy év alatt. Azonban még mindig vannak olyan problémák, amelyek gátolják a teljes kihasználást, mint például a takarmányozási problémák és a cash-flow gondok a kifizetés elmaradása miatt.

A bárányágazat továbbra is szembenéz hosszú távú kihívásokkal, mint a munkaerőhiány, a generációváltás nehézségei és a fejlesztések hiánya. Ezek a problémák továbbra is fenyegetik az ágazat stabilizációját és fejlődését, így bár az idei szezon kedvezőnek tűnik, fontos lesz folytatni a strukturális problémák kezelését a bárányágazatban.

Kapcsolódó cikkeink