Csokoládéból is hiány várható?

Szerző: Trademagazin Dátum: 2022. 11. 23. 12:10

Amíg kakaóból csak hiány fenyeget, az édességipar egy másik alapanyagából, a cukorból már fel is lépett. Európa cukorhiánnyal küzdött már tavaly is, és előreláthatólag jövőre sem lesz elég cukor.

A cukor az, ami hiánycikk

Elefántcsontpart a világ vezető kakaóbab-termelője, az ágazat az ország GDP-jének 15 százalékát termeli ki. A táblás csokoládék alapanyagának nagyjából a fele innen származik. Azonban komoly veszély fenyegeti az ágazatot, hiszen ki van téve az egyre kiszámíthatatlanabb időjárásnak.

Sok gazdálkodónk, akik általában 500 kilogrammot szoktak termeszteni, az idén csak 200 kilóra számíthatnak, ami nagy gondot jelent

– idézi Jean Yao Brou-t, az Anouanze szövetkezet főtitkárát a VG.

A második legnagyobb termelő Ghána. Őket is érinti az éghajlatváltozás, hiszen szintén visszaesett a termelésük a szeszélyes, időnként aszályos időjárás miatt.

Az ENSZ klímacsúcsa néhány napja ért véget, ott szintén szóba kerültek a globális kakaóbab-termesztés problémái is – írja a My Joy Online. Felmerült, hogy a kakaóbab-termesztő gazdák erdőirtása is hozzájárul a globális éghajlatváltozáshoz, ezért fel kellene szólítani őket fenntarthatósági lépésekre. Azonban azzal védekeztek, hogy az ágazat mindössze 0,04 százalékkal veszi ki a részét a környezetkárosításból.

Kapcsolódó cikkeink