Válság a csokoládépiacon?
Az elmúlt év végén jelentős drágulás volt tapasztalható a csokoládé árában a boltokban, mivel a kínálat nem tudta megfelelően kielégíteni a keresletet. A szakértők szerint a világpiaci áremelkedés tovább folytatódhat, ami a boltokban is további dráguláshoz vezethet, sőt, akár hiányt is okozhat.

Folytatódik a drágulás
Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke a Pénzcentrumnak elmondta, hogy a kakaó ára tavaly ősszel indult el meredeken felfelé, elérve a 10 ezer dollárt, míg korábban a kakaó ára stabilan 2-3000 dollár között mozgott. Az elnök szerint jelenleg négyszerese az ára a kakaóbabnak, mint az elmúlt évtizedekben, ami súlyos problémát jelent az édességgyártók számára.
Bukta Gábor, a Concorde elemzési üzletágszakértője kifejtette, hogy az ilyen mértékű áremelkedés nem teljesen meglepő, hiszen más piacokon is láthattunk már hasonló tendenciákat. Az áremelkedés mögött általában egy fundamentális probléma áll, mint például a keresleti vagy kínálati sokk. Ilyen sokkokkal találkoztunk a Covid alatt a negatív olajár, illetve az orosz-ukrán háború kapcsán a búza és gáz áremelkedése esetében is.
Jelenleg a legtöbb kakaó Afrikából érkezik, de új szereplők, mint Ecuador és Indonézia is megjelentek a piacon, akik a kínálat kiegyensúlyozásával segíthetnek az árak stabilizálásában. Az áremelkedés legfontosabb oka, hogy mindhárom nagy piaci szereplő felkészült a kínálat csökkenésére, ami feljebb hajtotta az árakat. A kakaótermelés nem tud lépést tartani a kereslettel, ezért a kereskedők nem tudnak elegendő mennyiséget biztosítani.
A Nemzetközi Kakaó Szövetség legutóbbi elemzése szerint a globális kakaótermelés és felhasználás még nagyobb hiánnyal kalkulál, ami további kockázatokat jelenthet a jövőben, ha a kínálat nem tud helyrejönni. Bár a piac néha optimista a kínálat növekedésével kapcsolatban, a szakértők szerint a közeljövőben nincs sok esély a helyzet javulására.
A kakaó árát számos tényező befolyásolja, mint például a cukor és tej ára, a munkaerőköltség, az energiaárak és a csomagolóanyag ára. Bukta Gábor szerint a világpiaci ár duplázódása nagyjából 10%-kal befolyásolhatja a bolti kakaó árát. Takács István, a Szerencsi Bonbon ügyvezetője azonban úgy véli, hogy a tiszta csokoládé termékek esetében inkább másfélszeres árnövekedés várható – írja a Pénzcentrum.
A csokoládé népszerűsége miatt a fogyasztók várhatóan továbbra is vásárolni fogják a termékeket, még magasabb áron is. Ugyanakkor előfordulhat, hogy a gyártók alacsonyabb csokoládétartalmú termékeket kezdenek el forgalmazni a költségek csökkentése érdekében. A jövőre bekövetkező drasztikus áremelkedés mindenképpen elkerülhetetlen.
Az árnövekedés leginkább a kisvállalkozásokat érintheti, mivel ezek az áremelkedés következtében idővel nem lesznek képesek előállítani a termékeiket, és a megszűnés szélére kerülhetnek. Ebből a szempontból az árnövekedés a nagy gyártók malmára hajthatja a vizet, akik jobban tudják kezelni a költségnövekedést.
Kapcsolódó cikkeink
KSH: az ipari termelői árak 2025. májusban az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal mérséklődtek, az egy évvel korábbihoz képest átlagosan 6,9 százalékkal növekedtek
2025 májusában az ipari termelői árak átlagosan 6,9 százalékkal meghaladták…
Tovább olvasom >Tojásválság küszöbén állunk?
Az amerikai és európai piacokon egyaránt áremelkedést tapasztalnak – a…
Tovább olvasom >Gondok vannak csoki-fronton
Miközben egyre többet fizetünk a prémium csokoládékért, a kakaótermesztők többsége…
Tovább olvasom >További cikkeink
Szárazság, technológiai verseny és összefogás: beindult a hazai dinnyeszezon
Komoly kihívások közepette indul a 2025-ös magyar dinnyeszezon: a csapadékhiány,…
Tovább olvasom >Vezetőváltás a Fornettinél: Szabó Nándor az új ügyvezető igazgató
2025. július 1-jétől Szabó Nándor tölti be a Fornetti ügyvezető…
Tovább olvasom >Változás a Zwack vezetésében: Belovai Csaba a Zwack Unicum Nyrt. új vezérigazgatója
A Zwack Unicum Nyrt. tulajdonosi döntése értelmében 2025. július 1-től…
Tovább olvasom >