Magazin: Címkézni csak pontosan, szépen…

Szerző: Gyarmati Orsolya Dátum: 2020. 11. 30. 07:24

A termékcímkék kiváló eszközök nyomon követésre, a pontos nyilvántartásra, és nagy segítséget nyújtanak az egyre inkább erősödő online kereskedelemben is. A digitális technológia fejlődésével a címkék is megújulnak.

Szerző: Gyarmati Orsolya

A világjárvány jelentős hatással volt a kereskedelmi folyamatokra, és rávilágított, hogy mennyire fontosak a pontos, naprakész nyilvántartások, amelyekhez a GS1 szabványos termék- és helyazonosítók, illetve a címkék helyes kialakítása elengedhetetlen.

Burányi Zsófia, GS1

Burányi Zsófi a
PR- és marketingmenedzser
GS1 Magyarország

– A GS1 Magyarország több szolgáltatásával is támogatja felhasználóit a vonalkódok helyes kialakításában és azok nyomtatásra történő előkészítésében. Erre szolgál SzabványMenedzser szoftverünk. A kész címkék beküldhetők hozzánk ellenőrzésre, nem utolsósorban képzéseinken bemutatjuk a leggyakoribb címkézési hibákat és azt, hogy hogyan lehet ezeket elkerülni, de lehetőség van cégre szabott tanácsadásra is – mutat rá Burányi Zsófia PR- és marketingmenedzser.

Az online kereskedelem növekvő térnyerésével a vonalkódokra és szabványos azonosítókra még nagyobb feladat hárul.

– A GS1 Magyarország egyik legnépszerűbb szolgáltatását éppen azért fejlesztettük ki, hogy felhasználóinknak azonnal alkalmazható kódolási és címkézési eszközt nyújtsunk, hosszadalmas és drága beruházás helyett. Társaságunk azt a feladatot is felvállalta, hogy a kereskedőkkel egyeztetve a címkeigényeket lehetőleg harmonizáljuk, ezzel is csökkentve a címkézési hibalehetőségek számát – teszi hozzá Burányi Zsófia.

Címkék a pontos információkért

Steinhardt Márk, SGS

Steinhardt Márk
élelmiszeripari szakértő
SGS Hungária

Az élelmiszerek jelölése bonyolult és sokrétű feladat, ahol számtalan előírást kell figyelembe venni, ezért elég sok a hibalehetőség. Az SGS Hungária Kft. abban segít, hogy a javaslatai és észrevételei alapján elkészített jelölések megfelelnek a hatályos nemzeti és nemzetközi szabályozásoknak egyaránt.

– Az egyik leggyakoribb hiba a helytelen termékmegnevezés használata, ahol a partner által választott név nem megfelelő, mert a termék nem elégíti ki például a Magyar Élelmiszerkönyv előírásait. Sűrűn előforduló hiba az allergének nem megfelelő jelölése is. Sajnos a különféle tápérték-összetételre vagy egészségre vonatkozó állítások alkalmazása esetén is gyakran kell kifogásolnunk a jelöléseket, illetve a termékek származását illetően is vannak problémák – hangsúlyozza Steinhardt Márk élelmiszeripari szakértő.

Steinhardt Márk hozzáteszi:

– Szakvéleményeinket minden esetben precízen megfogalmazva, részletes útmutatásokkal kiegészítve készítjük el, így ügyfeleink pontos képet kaphatnak a hibákról és a szükséges módosításokról. Az új típusú koronavírus semmilyen hatással nincs a jelölési előírásokra, az inkább élelmiszer-biztonsági kérdéseket vet fel. Meg kell jegyezni azonban, hogy a WHO jelenlegi állásfoglalása szerint az élelmiszerek vagy a csomagolások felületéről történő megfertőződés gyakorlatilag kizárható.

Digitális utakon

Csuthi Béla, Mizsepack

Csuthi Béla
ügyvezető igazgató
Mizsepack

A Mizsepack Kft.-nél a COVID hatására nem tapasztaltak komolyabb változást a csomagolási trendek terén, inkább az látható, hogy partnereik még az eddigieknél is megfontoltabban küldenek megrendelést, s csak a legszükségesebb mennyiséget rendelik.

A Mizsepack innovációk és fejlesztések terén uniós pályázati támogatás keretében digitalizálta a klisékészítést, jelentősen fejlesztette a műbél- és fóliacímke-gyártási területét, valamint korszerűsítette energiagazdálkodását is.

– A trendek egyértelműen a digitális nyomtatás irányába mutatnak nemcsak a példányszámok csökkenése, hanem a digitális technológia utóbbi években produkált rendkívül nagymértékű fejlődése miatt is. Ugyanakkor a gépparkportfólióban ugyanúgy szükség van még a flexo nyomtatási lehetőségre is, hogy a különböző ügyféligényeket kielégíteni és a gazdaságos gyártást biztosítani lehessen – mondja Csuthi Béla ügyvezető igazgató. //

Kapcsolódó cikkeink