Blokkk.com: Durván emelkednek a lisztárak

Szerző: Trademagazin Dátum: 2022. 04. 19. 12:59

A liszt árának gyors emelkedése következhet be a Blokkk.com szerint. A malomipari termékek hazai gyártásában a belföldi értékesítés árindexe 85%-kal emelkedett, az orosz-ukrán háború pedig tovább ronthat a helyzeten.

A kenyér bolti ára márciusban 28%-kal drágult az egy évvel korábbihoz képest. A liszté 18%-kal (ez gyakorlatilag a 2021 március-október közti drágulás, hiszen októbertől árstop van), de lehetne sokkal több árstop nélkül – írja a Blokkk.com. A kereskedelmi szakportál szerint legalább a kétszeresére kalkulálható a drágulás üteme árstop nélkül.

Vészes jel, hogy a gabonafélék mezőgazdasági termelői ára januárban-februárban 44%-kal nőtt. És a legrémisztőbb, hogy a malomipari termékek hazai gyártásában a belföldi értékesítés árindexe 85%-kal emelkedett – íjra a Blokkk.com.

Az agrárium árait döntő részben a nemzetközi piacok hatásai mozgatják, és a gyenge forint is rátesz minderre egy lapáttal. A portál szerint további árnyomás is előrevetíthető az ukrán helyzet miatt is.

A Blokkk.com szerint tehát nagyon nehéz lesz az árstopból akár kiszállni, akár fenntartani azt. Az árstop hivatalosan február és április között tart.

Kapcsolódó cikkeink