Biztonsági intézkedéseket kényszerültek hozni a spanyol üzletláncok az olívaolaj védelmében

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2023. 11. 24. 09:17

A világ legnagyobb olívaolaj-termelő országában, Spanyolországban az üzletláncok elzárva tartják az olívaolajat, ugyanis az árak megugrásával a lopások száma aggasztóan megnőtt.

Az egyliteres extra szűz olívaolaj egyes szupermarketekben 14,5 euróért kapható, és ezzel az olívaolaj a szeszes italok, a kozmetikumok és a háztartási gépek mellett a kiskereskedelmi láncok biztonsági címkével ellátott termékei közé került.

Az olívaolaj ára, amely jelenleg hivatalosan 8 euró literenként, az elmúlt két évben 150%-kal emelkedett Spanyolországban, mivel a déli országrészben a perzselő szárazság miatt az olívatermés megcsappant. A Tu Super lánc vezérigazgatója, Ruben Navarro szerint immár bűnbandák szerveződtek az olaj lopására és továbbértékesítésére.

Szeptember óta a Tu Super a lopás megakadályozása érdekében a nagy, 5 literes olívaolajos palackokat láncokkal egymáshoz és lakattal a polcokhoz rögzíti. Az intézkedés szélsőségesnek tűnhet, de a vezérigazgató szerint bevált. És nem a Tu Super az egyetlen lánc, amely a biztonság érdekében szigorított: a Carrefour és az Auchan egyes madridi üzleteiben az egyliteres palackokat biztonsági címkével látják el, amelyet csak a személyzet távolíthat el.

A spanyol családok jellemzően nagy tételben vásárolnak olívaolajat a főzéshez, ám most jelentősen visszafogták vásárlásaikat: az NIQ szerint az extra szűz olívaolaj mennyiségi értékesítése a szeptemberig tartó 12 hónapban 17%-kal csökkent.

Bár az olívaolajra irányuló lopások száma különösen megnőtt, az üzletláncok intézkedései a bolti lopások általános elszaporodását tükrözik. Spanyolország vezető üzleti szervezete, a CEOE szerint 2022-ben 30%-kal, 2023-ban pedig eddig további 12%-kal nőtt a kiskereskedelmi üzleteket célzó ismételt lopások száma. A helyzet a munkaerőhiányt is súlyosbítja.

Reuters

Kapcsolódó cikkeink