Bíró Lajos: előtérbe kerülhet a jó minőségű „street food”, de azon az áron lesz, mint most a középkategóriás éttermek
Az életműdíjas séf szerint a következő hónapokban dől el, hogy a jelenlegi gazdasági helyzet hogyan alakítja át itthon a felső és középkategóriás vendéglátást.
Két évtizeddel az után, hogy teljesen átformálta a fine diningot, bezár jelenlegi formájában a világ legjobb éttermének tartott, három Michelin-csillagos dán étterem, a Noma. A hírek szerint 2024 végéig befejezik az eddig megszokott kiszolgálást, és új ételek, termékek fejlesztését végzik majd. Korábban is zártak már be hónapokra „feltöltődni” – kommentálta a hírt az InfoRádióban Bíró Lajos, a 21 A Magyar Vendéglő kreatív séfje.
Az ismert séf szerint a fine dining fölött sokan kongatják a vészharangot, de szerinte egy szűk réteg ezután is fogja szeretni, de nem olyan széles skálában, mint eddig. Budapesten szerinte nincs olyan sok fine dining étterem, hogy azt a turizmus és a főváros ne tudná megtartani. A középkategóriás vendéglőbe járó vendégek ezután is szeretnének majd étteremben enni, de eggyel lejjebb fognak lépni.
„Előtérbe kerülhet a jó minőségű „street food”, de azon az áron lesz, mint most a középkategóriás éttermek”
– Bíró Lajos szerint az éttermeket egyszerre sújtja a rezsiköltség és az alapanyagárak emelkedése, valamint a munkaerőhiány.
„Az őszre legalább az irányt kellene látni, de addig még rengeteg dolog változhat. Nagyon képlékeny világban élünk, senki sem látja az alagút végét. Ez van, ezzel kell főznünk”
– mondta a séf, és hozzátette, a szó szoros értelmében, mert annak is megvan a veszélye, hogy egyes éttermek a rosszabb minőségű alapanyagokra térnek át, ezzel azonban el fogják veszíteni a vendéget. Bíró Lajos azt is hangsúlyozta, hogy az ár-érték arány a következő időszakban még inkább előtérbe kerül.
Kapcsolódó cikkeink
Fesztivál eszem-iszom
Magyarország a fesztiválozás hazája; ünnep, tradíció, kultúra, étel-ital, rengeteg élmény…
Tovább olvasom >A grillcsirkefiléző mindennapjai – A nap videója
A látványosan és gyorsan dolgozó török utcai árus nem csak…
Tovább olvasom >Jön a Debrecziner Gourmet Fesztivál
2024 nyarán immár 8. alkalommal rendezzük meg a Nagyerdőn a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Hét trend, amely 2024-ben az in-store marketingre és a kereskedelmi dizájnra hatással lesz
A fogyasztók figyelmének megragadása és megtartása évről évre egyre nehezebbnek tűnik.…
Tovább olvasom >2024 a kihívások éve a dohányipar és dohány-kiskereskedelem számára
A gazdasági nehézségek ellenére várhatóan növekedett a dohány-kiskereskedelem éves árbevétele…
Tovább olvasom >Megjelent a Trade magazin legújabb száma!
A digitális verzió ezúttal is bővített formában jelent meg, és olvasható a levél…
Tovább olvasom >