Bíró Lajos: előtérbe kerülhet a jó minőségű “street food”, de azon az áron lesz, mint most a középkategóriás éttermek
Az életműdíjas séf szerint a következő hónapokban dől el, hogy a jelenlegi gazdasági helyzet hogyan alakítja át itthon a felső és középkategóriás vendéglátást.

Jön fel a street food
Két évtizeddel az után, hogy teljesen átformálta a fine diningot, bezár jelenlegi formájában a világ legjobb éttermének tartott, három Michelin-csillagos dán étterem, a Noma. A hírek szerint 2024 végéig befejezik az eddig megszokott kiszolgálást, és új ételek, termékek fejlesztését végzik majd. Korábban is zártak már be hónapokra “feltöltődni” – kommentálta a hírt az InfoRádióban Bíró Lajos, a 21 A Magyar Vendéglő kreatív séfje.
Az ismert séf szerint a fine dining fölött sokan kongatják a vészharangot, de szerinte egy szűk réteg ezután is fogja szeretni, de nem olyan széles skálában, mint eddig. Budapesten szerinte nincs olyan sok fine dining étterem, hogy azt a turizmus és a főváros ne tudná megtartani. A középkategóriás vendéglőbe járó vendégek ezután is szeretnének majd étteremben enni, de eggyel lejjebb fognak lépni.
“Előtérbe kerülhet a jó minőségű “street food”, de azon az áron lesz, mint most a középkategóriás éttermek”
– Bíró Lajos szerint az éttermeket egyszerre sújtja a rezsiköltség és az alapanyagárak emelkedése, valamint a munkaerőhiány.
“Az őszre legalább az irányt kellene látni, de addig még rengeteg dolog változhat. Nagyon képlékeny világban élünk, senki sem látja az alagút végét. Ez van, ezzel kell főznünk”
– mondta a séf, és hozzátette, a szó szoros értelmében, mert annak is megvan a veszélye, hogy egyes éttermek a rosszabb minőségű alapanyagokra térnek át, ezzel azonban el fogják veszíteni a vendéget. Bíró Lajos azt is hangsúlyozta, hogy az ár-érték arány a következő időszakban még inkább előtérbe kerül.
Kapcsolódó cikkeink
A street food némileg szexista premiumizálása – A nap videója
Mintha a thaiföldi utcák egy nagy Hootersszé váltak volna: az…
Tovább olvasom >A street food az energiaválságban is állja a sarat
A megnövekedett munkaerő-, és alapanyagköltségek, valamint az elszállt energiaárak idén…
Tovább olvasom >Ilyen árakkal találkozhatunk a Michelin-csillagos éttermekben a régióhoz képest
Most, hogy vidéki éttermek is kerültek a Michelin-csillagos helyek sorába,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Intrum: A mély válságot elkerüljük, de elhúzódó recesszió és hitelválság jöhet
Várhatóan 2023-ban sem javul jelentősen a magyar háztartások pénzügyi helyzete…
Tovább olvasom >Magyar Bankholding: Idén megindulhat a gazdasági teljesítmény növekedése
2023 végére egy számjegyű lehet az infláció, az éves átlag…
Tovább olvasom >Mindenkinek fix alapbéremelést és jelentős juttatásnövelést ad az Auchan
Januártól minden munkatársának alapbérét bruttó 32 000 forinttal emeli az Auchan.…
Tovább olvasom >