Bambusztej helyettesítheti a tehéntejet

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2024. 04. 22. 18:27

A Trends in Food Science & Technol­ogy című szaklapban megjelent új tanulmány a bambuszban mint a világ növekvő népességének táplálására szolgáló kulcsfontosságú alapanyagban rejlő lehetőségeket vázolja fel.

A cikk a Trade magazin 2024/5. lapszámában olvasható.

A pandák étrendjének fő eleme nagyszerű fehérjeforrás, mert például aminosav-tartalma magasabb, mint sok más zöldségé, fehérjetartalma pedig közel megegyezik a tehén­tejével az értekezés szerint.

Bambuszból még senki sem készített tejet, de a tejhelyettesítők iparágában látott növekedés jól mutatja, hogy milyen sok növényből lehet „tejet” előállítani: jelenleg a bambaradió­tejtől kezdve a makadámiatejen át a kendertejig mindent lehet kapni.

A bambusz sokoldalúan felhasználható: lehet fermentálni, savanyítani, a levét facsarni, porítani vagy frissen főzni, és mint a legtöbb növény, a bambusz fogyasztása is nagyban hozzájárulhat az egészségünkhöz. A kutatók szerint a bambuszhajtások egyik legfontosabb jellemzője az antioxidáns aktivitás. Az antioxidánsok olyan növényi vegyületek, amelyek segítenek a szervezetben keletkező szabad gyökök okozta károsodásokat leküzdeni, amelyek halmozódása a krónikus megbetegedések, például a szívbetegségek és a rák kockázatának megnövekedéséhez vezethet.

A vitathatatlanul fenntartható bambusz ugyanakkor nem tökéletes megoldás, használata további kutatást igényel. //

Kapcsolódó cikkeink