Az utolsó morzsáig
Micsoda boldogság, amikor a pékségből frissen sült, még forró, illatozó pékáruval térhetünk haza! Vagy ki sem bírjuk, és még útközben beleharapunk. Legyen kifli, zsemle, kakaóscsiga vagy lekváros bukta, mindenkinek van kedvence.
A pékáru a mindennapjaink része. A diétában is nehéz kikerülni, hiszen, ha nagyon rohanunk, de már kopog a szemünk az éhségtől, tökéletes szolgálatot tehet egy pogácsa vagy az örök kedvenc kakaóscsiga. Még akkor is, ha csak a közepét esszük meg. A KMÉ a pékáruk között is keresi a kiemelkedőt. Hamarosan lesz kiváló vajaskifli és vajjal készült édes/sós foszlós kalács is.
A pékek többek között a zsiradéktartalmuk alapján különböztetik meg a pékárukat
Készülhetnek vizes, tejes, dúsított, tojásos, omlós vagy leveles tésztából is. Ráadásul, ma már számtalan alternatíva létezik arra, ha a pékáruért rajongunk, de a fehér liszttért már kevésbé. Tönköly, graham, zabpehely, teljes kiőrlésű… a sor végtelen. Nem hiába, szükség is van egészségesebb verziókra, hiszen a kenyér és a pékáru a magyar kultúra része. Lehet egyáltalán pörköltet enni anélkül, hogy beletunkolnánk a kenyerünket a szaftba? Ünnepelt már valaki húsvétot foszlós, vajas kalács nélkül?
Egy szép, kerek, ropogós kenyér önmagában is lehet az asztal dísze, az otthon jelképe
Az életet, a megélhetést szimbolizálja, amit az augusztus 20-ai állami ünnepen a nemzeti színű szalaggal átkötözött kenyérrel fejezünk ki. A kenyér minden pékáru atyja. De másnap az élménynek már nyoma sincs. A zacskóban felejtett, szomorú kenyérke, fél kifli már nem az igazi. És ha így nem esszük már meg, sajnos minden bizonnyal a kukában landol majd. Pedig csak pár apróságot kell betartanunk és máris többet tehetünk a mindennapi pékáruinkért. Ha friss, még meleg pékárut viszünk haza, mindenképpen vegyük ki a műanyag zacskóból, mert a nedvesség miatt könnyen megpenészedhet. Tároljuk inkább vászon konyharuhában vagy vászonzsákban. Egyrészt, mert környezetbarátabb, mint a nejlonzacskó, másrészt tovább megőrzi frissességét a pékáru. Arra azonban figyeljünk, hogy ezeket mindig illatmentes mosószerrel mossuk, különben könnyen virágos rét ízű lehet a zsemlénk.
Már speciálisan, erre a célra kapható, akár méhviaszos kendőket, zsákokat is használhatunk
Sokan tárolják hűtőszekrényben is a kenyeret, de ez nem tanácsos, igaz, nem megy olyan hamar tönkre, de hamar elveszítheti víztartalmát és az íze sem ugyanolyan. Jó megoldás azonban a fagyasztás. Csak arra figyeljünk, hogy tökéletesen zárható zacskóba vagy tárolóba tegyük. Amikor fogyasztani szeretnénk, csak vegyük ki a fagyasztóból és hagyjuk kiolvadni. Vagy tegyük be még fagyosan előmelegített sütőbe, olyan lesz, mintha akkor sült volna. Az pedig a non plus ultra, ha ezeket otthon, a saját konyhánkban is el tudjuk készíteni, mert még a szomszédok is összefutnak a friss pékáru illattól, ami a MI lakásunkból árad.
KMÉ
Kapcsolódó cikkeink
Nagy István: a Magyarok kenyere program a magyar gazdák hálaadása
A Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem program a magyar…
Tovább olvasom >KMÉ-védjegy: minőség és egyediség a hazai élelmiszeriparban
A magyar élelmiszeriparban mintegy 50 különböző tanúsító védjegy található, amelyek többsége…
Tovább olvasom >Idén már 25 fiatalt támogat a Magyarok Kenyere a Jövőért Ösztöndíjprogram
Második alkalommal hirdették meg a „Magyarok Kenyere a Jövőért Ösztöndíjprogramot”…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fogyasztóvédelmi kiválóságok díjazása: elismerték a 2024. év legjobbjait
Az idei év kiemelkedő fogyasztóvédelmi referensei és különdíjazottjai vehették át…
Tovább olvasom >Adni Öröm! – nehéz sorsú embereknek gyűjtenek tartós élelmiszereket a SPAR-üzletekben
Elindult mától a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a SPAR Magyarország…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelés 0,2 százalékkal mérséklődött októberben
Októberben az ipari termelés volumene 0,2, munkanaphatástól megtisztítva 3,1 százalékkal…
Tovább olvasom >