Az MVI kéri a vendéglátás ágazat érdekeinek érvényesítését egyes kormányzati döntésekben

Szerző: Ipacs Tamás Dátum: 2023. 06. 30. 09:00

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete javasolja  az energiaár maximálását a vendéglátásban.

Több szakmai szervezet is támogatja a MVI javaslatait

Az MVI üdvözölte a napokban megjelent kormányrendeletet a villamos energiára vonatkozó árplafonnal kapcsolatban a szálláshelyek esetében, ugyanakkor kezdeményezte, hogy a vendéglátóipari szektor is bekerülhessen a kedvezményezettek körébe.

A villamos energia versenypiaci árazásával kapcsolatos kormányrendeletben rögzítettek szerint 2023. július 1-jétől december 31-éig többek között a szálláshely-szolgáltatást végző vállalkozások csökkentett, maximum nettó 200 euró/megawattóra árat fizetnek majd a villamos energiáért. A Magyar Vendéglátók Ipartestülete szerint a többszörösére emelkedett energiaárak — a szálláshely-szolgáltatók mellett — a vendéglátóhelyeket is nagy mértékben érintik.

A vendéglátóhelyi forgalom folyó áron – az inflációs hatás miatt – jelentősen nőtt 2022-ben, de volumenében továbbra is elmaradt a járvány előtti, 2019. évitől. A szálláshely-szolgáltatás és a vendéglátás a turizmus szempontjából szorosan kapcsolódó ágazatok, illetve az előbbihez hasonlóan a vendéglátás is a magas energiaigényű területek közé tartozik.
Emiatt azt javasolták az MTÜ részére, hogy a villamos energiára vonatkozó árplafon terjedjen ki a szálláshely-szolgáltatás mellett a vendéglátásra is és levelükben kérték a jogszabályok módosításában való közbenjárásukat.

A javaslatot több jelentős szakmai szervezet is támogatta.

Kapcsolódó cikkeink