Az IKSZ támogatja az energiaitalok 18 éven aluliaknak történő eladását tiltó törvényjavaslatot

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 04. 08. 11:44

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) támogatja az energiaitalok 18 éven aluliaknak történő eladását tiltó törvényjavaslatot, amelyet Nacsa Lőrinc és Hollik István KDNP-s politikusok nyújtottak be a héten az Országgyűlés elé.

Halmay Gábor, az IKSZ ügyvezető alelnöke pénteki veszprémi sajtótájékoztatóján közölte: a gyermekek egészségének megőrzéséről szóló törvényjavaslat a gyakorlatban azt jelenti, hogy a 18 év alatti fiatalok számára megtiltanák az energiaitalok értékesítését az alkohol- és dohánytermékekhez, illetve a szexuális termékekhez hasonlóan.

Az IKSZ aggályosnak tartja, hogy a közép- és általános iskolás fiatalok a divatos, koffeintartalmú energiaitalokat napi rendszerességgel és korlátlan mennyiségben fogyaszthatják – mondta Halmay Gábor, aki hiánypótlónak nevezte a törvényjavaslatot.

Rámutatott: országos adatok alapján az energiaitalok miatti rosszullétekkel érintettek 74 százaléka 18 év alatti fiatal, főként a 15-16 évesek. Ezt a tendenciát meg kell változtatni – tette hozzá.

Súlyosbító tényezőnek nevezte, hogy az energiaitalokat a fiatalok gyakran alkohollal együtt fogyasztják, és ezeknek más-más élettani hatásuk van, különösen egy fejlődő szervezetre. Emellett a szervezet hozzászokása a napi energiaital-bevitelhez koncentrációs és figyelemzavart okozhat, továbbá az energiaitalok fogyasztása növeli a pulzusszámot és a vérnyomást is – sorolta a kockázatokat.

Halmay Gábor szerint elfogadása esetén hasonló eredményt lehet majd elérni a törvényjavaslattal, mint amikor a nemdohányzók védelméről szóló törvényt fogadta el az Országgyűlés.

Kapcsolódó cikkeink