Győzelme esetén betiltaná a brit munkáspárti kormány az energiaitalok tizenéveseknek történő értékesítését

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2024. 06. 12. 09:33

A brit Munkáspárt ígéretet tett arra, hogy betiltja a „veszélyesen magas” koffeintartalmú energiaitalok 16 éven aluliaknak történő értékesítését, amennyiben a párt a jövő hónapban kormányra kerül.

A Munkáspárt június 10-én egy szélesebb körű gyermek-egészségügyi cselekvési terv részeként hozta nyilvánosságra a tilalomra vonatkozó terveit.

A párt közleménye szerint a literenként 150 mg koffeint tartalmazó energiaitalokat „tilos lesz a kiskereskedelmi üzletekben és az interneten 16 éven aluliak számára értékesíteni”.

A munkáspártiak elmondták: „az egészségügyi és oktatási szakértők számára világossá vált, hogy a jelenlegi koffeinnel kapcsolatos címkézés nem akadályozza meg, hogy a kisgyermekek ilyen italokat vásároljanak”.

Az olyan üdítőitalok, mint a Coca-Cola, várhatóan kívül esnek a tilalmon, hiszen literenként csak 100 mg koffeint tartalmaznak. Ugyanakkor egy 500 ml-es Monster Energy literenkénti 320 mg koffeintartalma meghaladja a határértéket csakúgy, mint a Prime és a Red Bull energiaitaloké. Ez utóbbi két terméket azonban jellemzően kisebb, 330 ml-es dobozos kiszerelésben árulják.

„A tilalom összhangban áll majd a jelenlegi címkézéssel, és a kereskedelmi előírásokon keresztül fog érvényesülni” – áll a közleményben.

A GlobalData szerint az energiaitalok piacának mérete az Egyesült Kirlyságban 2024-ben körülbelül 3,73 milliárd dollár, ám ez az előrejelzések szerint 2028-ra elérheti a 4,9 milliárd dollárt.

Just Drinks

Kapcsolódó cikkeink