Az Ekonoke piacra dobja az első teljesen hidroponikus komlóból készült sört

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2022. 09. 23. 11:25

A spanyol komlógyártó Ekonoke teljesen beltéri komlót termeszt Madridban egy olyan ellenőrzött környezetben, amely méri a szén-dioxid szintet, a hőmérsékletet, a fényviszonyokat, a páratartalmat és a fotoszintézist, és amely lehetővé teszi az évi akár 52 szüretet növényvédő szerek használata nélkül.

Mivel azonban beltéri termesztésről van szó, az energiafelhasználás lényegesen magasabb

A spanyol komlógyártó Ekonoke teljesen beltéri komlót termeszt Madridban egy olyan ellenőrzött környezetben, amely méri a szén-dioxid-szintet, a hőmérsékletet, a fényviszonyokat, a páratartalmat és a fotoszintézist, így évente akár 52 szüretet is lehetővé tesz növényvédő szerek használata nélkül.

Az Ekonoke részletezi, hogy célja, hogy a közeljövőben globális komlószállítóvá váljon, teljesen skálázható saját technológiáját használva. A termelés növelése érdekében a vállalat egy 1000 négyzetméteres telephelyre költözik a spanyolországi Galíciában.

“Termelési folyamatunk teljesen automatizált, beleértve a klímavezérlést, a trágyázást és a fotoperiódusokat, és bárhonnan távolról vezérelhető. Jelenleg a betakarítás és a betakarítás utáni szakaszok automatizálását fejlesztjük” – mondta Inés Sagrario, az Ekonoke társalapítója és vezérigazgatója a FoodIngredientsFirstnek. “Gépi és mélytanulást alkalmazunk a létesítményeinkben, hogy teljes mértékben ellenőrizni tudjuk a termelést, javíthassuk a módszereinket és előre jelezhessük az esetleges termelési problémákat. Tudományos ismereteket és technológiát használunk, hogy maximalizáljuk az egy növényre jutó terméshozamot és minőséget, miközben minimalizáljuk az értékes erőforrások: az energia, a víz és a tápanyagok felhasználását” – magyarázza.

Az Estrella Galiciával együttműködésben kifejlesztett első sörük, a “Respect!” az első, kizárólag beltéri komlóból készült sörként kerül kereskedelmi forgalomba. A vállalat megjegyzi, hogy a komlótermelés masszívan az Egyesült Államokban és Németországban koncentrálódik, ahol a globális termelés 80%-a található. Sajnos az Ekonoke szerint a termelést jelentősen veszélyeztetik az éghajlati ingadozások az éves termés mennyiségét és minőségét illetően.

“A szélsőséges aszályok, a rendszertelen hőmérsékleti minták és az általában magasabb nyári hőmérséklet hatással van az aromakomlóra és annak savtartalmára (akár 60%-kal). Az évenkénti termésváltozások +/- 30%-os eltéréseket mutathatnak” – hangsúlyozza a vállalkozás.

Az északi féltekén a súlyos aszályok miatt az idén a terméshozamok az egész északi féltekén csökkentek. Mexikóban a súlyos aszályok miatt a termelést ideiglenesen leállították, és felszólítottak arra, hogy a termelést a nagyobb vízellátottságú régiókba helyezzék át.

A szabályozott környezet rendkívüli vízmegtakarítást tesz lehetővé a hagyományos mezőgazdasághoz képest, amihez hozzáadódik, hogy a vállalat keringtető öntözőrendszert használ, amely a növények termesztéséhez használt víz nagy részét újrahasznosítja, így 95%-os vízfelhasználás-csökkenés érhető el. Mivel azonban beltéri termesztésről van szó, az energiafelhasználás lényegesen magasabb.

“Bár folyamatosan erőfeszítéseket teszünk az energiafelhasználás csökkentésére, még mindig jelentős energiát használunk, mint minden vertikális termesztés esetében. A mi esetünkben azonban kizárólag megújuló energiát használunk a működésünk során” – magyarázza Sagrario.

Mark Cervera / Food Ingredients First

Kapcsolódó cikkeink

Még több cikk hasonló témában >

További innovációs termékek