Az adókedvezmények és a bértámogatás a kormányrendeletben – az MVI összefoglalja a lényeget

Szerző: Ipacs Tamás Dátum: 2020. 12. 10. 18:01

A Magyar Közlönyben megjelentek a rendkívüli intézkedések, a bértámogatás és az adókedvezmények meghosszabbításáról szóló módosító kormányrendeletek. A Magyar Vendéglátók Ipartestülete nevében ismét Zerényi Károly foglalta össze a legfontosabb információkat a kollégáknak.

A 484/2020-as kormányrendelet szerinti rendelkezéseket 2021. január 11-ig lehet alkalmazni

  • A védelmi intézkedések alkalmazhatóságának meghosszabbításáról szóló 569/2020. (XII. 9.) Korm. rendelet alapján a 484/2020-as kormányrendelet szerinti rendelkezéseket – köztük a vendéglátó üzletekre vonatkozó védelmi intézkedéseket – 2021. január 11-ig lehet alkalmazni.
  • A veszélyhelyzet ideje alatt egyes gazdaságvédelmi intézkedésekről szóló kormányrendeletek módosításáról szóló 571/2020. (XII. 9.) Korm. rendelet szerint a 484/2020-as kormányrendeletben szereplő adókedvezmények és a bértámogatás 2020. év november és december hónapjára, valamint 2021. év január hónapjára vehető igénybe. (A kedvezményeket egyúttal kiterjesztik a szálláshely-szolgáltató és az utazásszervező, illetve utazásközvetítő cégekre is.)

A bértámogatás igénybevétele továbbá úgy módosul, hogy a támogatás akkor nyújtható, ha a munkaadó vállalja, hogy a támogatás időtartamának utolsó napját követő hónap végéig felmondással vagy közös megegyezéssel a munkavállaló jogviszonyát nem szünteti meg, és a munkaadó a munkavállaló részére a munkabért megfizeti.

Emellett a rendeleti módosítás alapján a bértámogatás a teljes időtartamra külön kérelem benyújtása nélkül meghosszabbodik azon munkaadó esetében, aki 2020. december 9-ig nyújtott be kérelmet, a kérelemben foglalt munkavállalója vonatkozásában, és a fővárosi és megyei kormányhivatalnál 2020. december 31-ig nem nyilatkozik arról, hogy nem kívánja a kérelemben foglalt munkavállalója tekintetében a teljes időtartamra igénybe venni a támogatást.


  • Az elvitelre és a házhoz szállításra vonatkozó 5%-os áfakulcsról szóló 498/2020-as rendeletet nem kellett módosítani, mert a kedvezményes adókulcsot a vendéglátó üzletekre vonatkozó védelmi intézkedések hatályának időtartama alatt lehet alkalmazni, de legkésőbb február 8-ig. Amíg hatályban maradnak a vendéglátó üzletekre vonatkozó védelmi intézkedések, vagyis amíg csak elvitel és házhoz szállítás lehetséges, addig az 5%-os áfakulcsot is lehet alkalmazni.

Kapcsolódó cikkeink