Átstrukturálódott a baromfi fogyasztása hazánkban

Szerző: STA Dátum: 2023. 08. 14. 09:00

Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnöke az Inforádióban beszélt a baromfiágazat aktuális helyzetéről. Kitért az árstop által befolyásolt kínálatra is.

(Fotó: Pixabay)

Az árstop miatt teljesen átalakult a kereslet a baromfipiacon, de a termelők bíznak abban, hogy az árplafon kivezetése után helyreállnak a piaci mechanizmusok. Mindeközben a víziszárnyas ágazatban az elmúlt másfél évben extrém magas árak alakultak ki – mondta az Inforádióban Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnöke, aki arról is beszélt, hogy a madárinfluenza miatt rengeteg baromfit kellett leölni, aminek a 75-80%-a víziszárnyas volt.

Az árstop az egész piacot megváltoztatta

Mivel az árstop alapvetően a csirketermék-pályát érintette, és a csirkének jellemzően csak bizonyos mennyiségű mellfiléje és bizonyos mennyiségű farhátja van, ezekből a termékekből volt egyfajta hiány, a többi termékből pedig felesleg keletkezett. – jelentette ki a BTT elnöke, aki arról is beszélt, hogy a vállalkozások megpróbálták értékesíteni a többletként megmaradó csirketermékeket eredeti vagy készítmény formában, de ez nehéz volt, hiszen új piacokat kellett felkutatni. – Azt is figyelembe kell venni, hogy a hazai baromfipiac is a nemzetközi piac része, tehát számtalan országból érkeztek be baromfitermékek Magyarországra. Egy külön veszélyre is felhívnám a figyelmet, amelyet részben az ukrán, részben pedig a brazil csirkehús jelent az európai piacon, hiszen Ukrajna egyfajta politikai kedvezményként kvóta és vámok nélküli behozatalra tett szert a csirkehúsból. Ez komolyan sérti a magyar és az európai baromfitartók, feldolgozók érdekeit.- nyilatkozta Csorbai Attila.

Kapcsolódó cikkeink