Madárinfluenza: megszűnt a baromfik kötelező zártan tartása

Szerző: STA Dátum: 2024. 06. 25. 10:00

A madárinfluenza járványügyi helyzet kedvező alakulásának köszönhetően, dr. Pásztor Szabolcs országos főállatorvos visszavonta a baromfik zártan tartására vonatkozó előírást. Azonban továbbra is érvényben marad a zártan etetés és itatás kötelezettsége, valamint a járványvédelmi minimum feltételek betartása.

Az állattartóknak be kell tartaniuk a járványvédelmi minimum feltételeket (Fotó: Pixabay)

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma április vége óta nem mutatott ki újabb madárinfluenza-fertőzést baromfikban. A járványhelyzet pozitív alakulása miatt az országos főállatorvos június 20-án megjelent, 1/2024. számú határozatában eltörölte a baromfik kötelező zártan tartásának országos előírását.

A további szabályok érvényben maradnak

Az állattartóknak változatlanul be kell tartaniuk a járványvédelmi minimum feltételeket, így minimalizálva annak kockázatát, hogy a madárinfluenza betegség újból megjelenjen hazánkban. Emellett a zártan etetést és itatást előíró rendelkezések sem változnak, valamint a takarmányt is zárt helyen szükséges tárolni. Az országos főállatorvos határozata és valamennyi, madárinfluenzára vonatkozó aktuális információ elérhető a Nébih tematikus aloldalán: https://portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza

Nébih

Kapcsolódó cikkeink