Angol whisky nyert a skótok kárára

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 04. 05. 10:57

Az Egyesült Királyság külső szemlélői számára egységes országként tűnhet, ám a felszín alatt továbbra is forrong az évszázados angol-skót ellentét. Most a skótoknak fájó csapást mért az „Auld Enemy”, vagyis a régi ellenség – az angolok. A világ legjobb whiskyje díjat egy angol gyártású single malt nyerte el, ami még inkább fokozta az ellentéteket.

A skót whisky, azaz a scotch, a skót identitás fontos része, és temérdek típusáról írtak már vastag könyveket. Nemcsak egy kulturális jelentőségű ital, hanem hasznot hajtó befektetés is lehet, amit például jól mutat, hogy tavaly egy 1926-os Macallan single malt típusú nedű 2,7 millió dollárért kelt el egy aukción.

A „The English Sherry Cask” nevű angol whisky győzelme sokkolta a kezdő whisky-sznobokat. Az egyszerű palackban árusított, nem túl fantáziadús nevű ital mégis elhódította a World Whisky Awards single malt kategória első helyét. Ez a díj még inkább kiélezte az angol-skót ellentéteket és felháborította a skótokat, akik úgy érzik, hogy egy nem skót termék nyert egy olyan kategóriában, amelyikben a skót whiskynek kellene dominálnia.

Kapcsolódó cikkeink