AM: kivételesen kedvező feltételekkel folytatódhat a szingapúri húsexport

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2021. 04. 16. 11:40

Magyarország ezentúl minden eddiginél kedvezőbb feltételek mellett szállíthat sertéshúst és hústerméket Szingapúrba, a hazai előállítóknak az általánosan érvényes előírásokon túl semmilyen többlet követelményt nem kell teljesíteniük az exporthoz – közölte Erdős Norbert, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a tárca pénteki tájékoztatása szerint.

 


Felhívta a figyelmet arra, hogy a harmadik országok között kifejezetten enyhének számító kritériumrendszernek köszönhetően számottevően emelkedhet az ázsiai államba kivitt hazai áruk mennyisége.

A közlemény szerint révbe ért az a csaknem egy éves tárgyalássorozat, amelyet Magyarország szingapúri nagykövetségével szoros együttműködésben indított az Agrárminisztérium. Az elmúlt évek hazai állategészségügyi intézkedései alapján a szingapúri társhatóság elfogadta egy új feltételrendszer felállítását, a tárca szakemberei által tett javaslatokon túl semmilyen többlet előírást sem fogalmaztak meg a magyar előállítók számára.

Az új feltételek értelmében a jelenlegi európai uniós, valamint magyar jogszabályoknak való megfelelés egyben a szingapúri követelmények teljesítését is jelenti. Így például több korábbi kiegészítő vizsgálat és vérvételi kötelezettség is megszűnt a sertéshúst és hústerméket előállítók számára.

Az államtitkár kiemelte, hogy a példátlan engedményekkel elfogadott új kritériumrendszer nemcsak a hazai állategészségügynek és az ott dolgozó szakembereknek, de az egész országnak jelentős elismerés. A megállapodás egyúttal – a szingapúri mellett – a teljes délkelet-ázsiai régióba irányuló exporttevékenységnek is új lendületet adhat.

A szingapúri exportlehetőség iránt érdeklődő cégek a további információkról a területileg illetékes járási hivatalban tájékozódhatnak – jelezte a minisztérium. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink