A vállalások ellenére emelkedett az egyszerhasználatos műanyag hulladék mennyisége 2019 és 2021 között

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2023. 02. 09. 09:05

Az egyszer használatos műanyag gyártása 2019 és 2021 között évi 6millió tonnával nőtt a szigorúbb világszintű szabályozás ellenére, és a gyártók „kevés előrelépést” tettek a probléma kezelése és az újrahasznosítás fokozása érdekében – derült ki egy új kutatásból.

Az egyszer használatos műanyagok a világ egyik legégetőbb környezeti problémáját jelentik, mivel hatalmas mennyiségű hulladékot képeznek a hulladéklerakókban, a folyókban és az óceánokban. A gyártási folyamat ráadásul az éghajlat felmelegedését okozó üvegházhatású gázok egyik fő forrása.

Bár a növekedés az utóbbi időben lelassult, az egyszer használatos műanyag „szűz” fosszilis alapanyagokból történő előállítása még messze nem érte el a csúcspontját, és az újrahasznosított alapanyagok használata „a legjobb esetben is csak marginális” – áll az ausztrál Minderoo Alapítvány Plastic Waste Makers Indexében.

„Ne áltassuk magunkat, a műanyaghulladék-válság tovább fog súlyosbodni, mielőtt abszolút csökkenést látnánk az egyszer használatos szűzműanyag-fogyasztásban” – áll a jelentésben.

Az egyszer használatos műanyagokban használt szűz polimereket gyártó globális petrolkémiai vállalatok listájának élén az Exxon Mobil állt a vizsgált időszakban, amelyet a kínai Sinopec követett.

A jelentés szerint a Sinopec vezet a 2019-2027 közötti időszakban tervezett új gyártólétesítmények építésében is, több mint ötmillió tonna éves kapacitással. A második helyen az Exxon Mobil áll mintegy négymillió tonnával.

ESM

Kapcsolódó cikkeink