A növényi és állati fehérjék különbségei
Az AgResearch kutatói által publikált anyagban az állati és növényi eredetű fehérjék tápanyagtartalma és funkcionális tulajdonságai közötti különbségeket vizsgálják.
Az emberi fogyasztásra szánt növényi és állati eredetű fehérjék jelentősen eltérnek molekuláris szerkezetükben, aminosavprofiljukban, emészthetőségükben és az élelmiszerekben játszott technikai funkcionalitásukban egyaránt (például milyen a gél-, emulzióképző tulajdonságuk, mennyire tudnak kötést képezni a vízzel stb.). A kutatásból kiderül, hogy a növényi alapú élelmiszerek általában kevésbé komplett fehérjeforrást jelentenek az állati eredetűekhez képest, alacsonyabb emészthetőségük miatt, és azért, mert a konkrét fehérjeforrástól függően tartalmaznak vagy nem tartalmaznak bizonyos aminosavakat.
Ugyanakkor a növényi fehérjéket bizonyos eljárásokkal az állati fehérjékhez hasonló funkcionalitásúvá lehet tenni (pl. hidrolízissel növelhető az oldhatóságuk), de néha ezek a funkcionalitásjavító eljárások csökkentik tápértéküket. //
Ez a cikk a Trade magazin 2022.08-09. 131. oldalán olvasható.
Kapcsolódó cikkeink
Kínálatának felét növényi fehérjére alapozza az Ahold Delhaize
2030-ig egyensúlyba kívánja hozni az állati és növényi eredetű fehérjéket…
Tovább olvasom >50%-ra növelné a növényi fehérje arányát kínálatában az Ahold Delhaize
Az Ahold Delhaize az általa forgalmazott európai élelmiszer-kereskedelmi márkák körében…
Tovább olvasom >Az Alpro Peter Crouchcsal együttműködve bővíti növényifehérje-választékát
Az Alpro egy sor újdonsággal bővítette növényifehérje-választékát a Peter Crouch futball-legendával kötött…
Tovább olvasom >További cikkeink
Annyi a Temunak és Sheinnek Európában is?
Az amerikai kereskedelmi szigorítások hatására újabb kihívás előtt áll az…
Tovább olvasom >A SZÉP-kártya, az egészségpénztári tagság és az áruhitel is növeli a költési hajlandóságot
A Széchenyi Pihenőkártya mindennapok része: a SZÉP kártya tulajdonos magyarok…
Tovább olvasom >Legalább 16 százalékos drágulást érez a fiatalok fele
Átlagosan 19 százalékos inflációt érzékeltek a fiatalok idén februárban, de…
Tovább olvasom >