A növényi és állati fehérjék különbségei
Az AgResearch kutatói által publikált anyagban az állati és növényi eredetű fehérjék tápanyagtartalma és funkcionális tulajdonságai közötti különbségeket vizsgálják.
Az emberi fogyasztásra szánt növényi és állati eredetű fehérjék jelentősen eltérnek molekuláris szerkezetükben, aminosavprofiljukban, emészthetőségükben és az élelmiszerekben játszott technikai funkcionalitásukban egyaránt (például milyen a gél-, emulzióképző tulajdonságuk, mennyire tudnak kötést képezni a vízzel stb.). A kutatásból kiderül, hogy a növényi alapú élelmiszerek általában kevésbé komplett fehérjeforrást jelentenek az állati eredetűekhez képest, alacsonyabb emészthetőségük miatt, és azért, mert a konkrét fehérjeforrástól függően tartalmaznak vagy nem tartalmaznak bizonyos aminosavakat.
Ugyanakkor a növényi fehérjéket bizonyos eljárásokkal az állati fehérjékhez hasonló funkcionalitásúvá lehet tenni (pl. hidrolízissel növelhető az oldhatóságuk), de néha ezek a funkcionalitásjavító eljárások csökkentik tápértéküket. //
Ez a cikk a Trade magazin 2022.08-09. 131. oldalán olvasható.
Kapcsolódó cikkeink
Újra nőnek a növényifehérje-eladások a finn K-Food üzletekben
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Egyre nő a növényi alternatívák iránti kereslet Németországban
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >A minőség szolgálatában
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >További cikkeink
Hiába feleződött a kakaó ára, a csokoládé nem lesz olcsóbb
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >A Temu letarolja a hazai webshopokat – a karácsony sem hoz változást
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >A Magyar Élelmiszerbank 44 000 élelmiszercsomagot állít össze az ALDI első adventi vásárának bevételéből
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >
