A növényi és állati fehérjék különbségei
Az AgResearch kutatói által publikált anyagban az állati és növényi eredetű fehérjék tápanyagtartalma és funkcionális tulajdonságai közötti különbségeket vizsgálják.
Az emberi fogyasztásra szánt növényi és állati eredetű fehérjék jelentősen eltérnek molekuláris szerkezetükben, aminosavprofiljukban, emészthetőségükben és az élelmiszerekben játszott technikai funkcionalitásukban egyaránt (például milyen a gél-, emulzióképző tulajdonságuk, mennyire tudnak kötést képezni a vízzel stb.). A kutatásból kiderül, hogy a növényi alapú élelmiszerek általában kevésbé komplett fehérjeforrást jelentenek az állati eredetűekhez képest, alacsonyabb emészthetőségük miatt, és azért, mert a konkrét fehérjeforrástól függően tartalmaznak vagy nem tartalmaznak bizonyos aminosavakat.
Ugyanakkor a növényi fehérjéket bizonyos eljárásokkal az állati fehérjékhez hasonló funkcionalitásúvá lehet tenni (pl. hidrolízissel növelhető az oldhatóságuk), de néha ezek a funkcionalitásjavító eljárások csökkentik tápértéküket. //
Ez a cikk a Trade magazin 2022.08-09. 131. oldalán olvasható.
Kapcsolódó cikkeink
A minőség szolgálatában
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Beyond lett a Beyond Meatből: irányt vált a növényi alapú cég
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Kínálatának felét növényi fehérjére alapozza az Ahold Delhaize
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >További cikkeink
Elkezdődött a szarvasbőgés időszaka a hazai erdőkben
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >13 ezer tonna volt a 2024/25. évi értékesített és saját felhasználásra szánt hazai vadhús mennyisége
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Dr. Pogátsa Zoltán a magyar gazdaság állapotáról: Sem aranykor, sem apokalipszis
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >